Автор
Woman.bg

Дамата в червено: Символ на протестите в Турция

Фотосите на тази дама в червено светкавично бяха превърнати в символ на протестите в Турция от социалните медии.

Нейни снимки бяха направени и на постери и стикери, а образът й вече се възприема като лайтмотив на протестиращите жени в Истанбул.

Енигматичната дама всъщност е хваната в момент, в който безскрупулно е напръскана от представител на реда със сълзотворен газ.

„Тази снимка обхваща същността на протеста“ - казва студентката по математика Есра от Бешикташ пред в. „Дейли мейл“. „Както и насилието на полицията над мирните протестиращи, които се опитват да защитят себе си и ценностите си“ - допълва тя.

Четете още: Продължават протестите в Истанбул

Снимката на жената е пресъздадена дори и по някои сгради в Истанбул, като на едно от изображенията тя е представена като по-висока и едра от полицая, който я напада. Друг колаж пък е допълнен със следното изречение: „Колкото повече ни пръскате, толкова по-големи ставаме“.

Вчера турският вицепремиер Бюлент Арънч се извини за "прекомерното насилие" срещу протестиращите, които се опитват да спасят паркът Гези в Истанбул.

"В началото на протестите, прекомерното насилие използвано срещу хора, загрижени за околната среда, не беше наред. Това бе несправедливо и се извинявам на тези граждани", каза той.