Защо се отбелязва осми март? Кои събития го правят толкова значим, че в някои страни той е обявен като официален неработен ден и празник на жената?

Отбелязването на този ден започва не поради някаква случайност в историята или защото някой е решил да създаде още един празник в международния календар. Както във всяка велика история, хората са тези, които предизвикват промените.

Представете си далечната 1857 година. Индустриализацията кипи с пълна пара. Огромни заводи, фабрики, шивачници със стотици жени, които работят от сутрин до вечер.

Още снимки можете да видите в нашата Галерия


Е, всяко нещо си има край и тяхното робуване свършило, когато на 8-и март те излезли на улицата и потърсили правата си. Жените били разпръснати от органите на реда. По ирония на съдбата, след години в една фабрика за дрехи пожар погубва 150 жени, което само потвърждава липсата на временни превантивни мерки. Нещастният случай в предприятието наложил преразглеждането на техните искания за по-късо работно време, по-високи заплати, по-добри условия на работа и право да гласуват. След тези бурни събития все повече се засилвала идеята за равноправие с мъжете във всички обществени дейности.

Можете да разгледате още снимки в нашата Галерия



В съвременната история се сещаме за деня на жената, когато съобразителният шеф ни подари цвете, когато милият съпруг ни е приготвил изненада, и получим поздравителни обаждания от скъпите хора. Ако попитате мъничето, което все още ходи на детска градина, простичко ще ви каже, че това е денят на мама. Като ден на майката, датата се празнува в страните от бившия социалистически блок. В повечето държави има дублиране на деня на жената и деня на майката. Децата подготвят малки подаръчета за майките и бабите си, а съпрузите възприемат този ден като време да покажат малко нежност към дамите на сърцето си.

Вижте още снимки в нашата Галерия



Дали е ден на колежката, жената или майката, символиката да се отдаде уважение на дамите се запазва във всичките му имена.