Мозъците на срамежливите хора (наричани още интроверти) приемат света по по-различен начин от своите съвременници екстроверти доказва ново проучване.

Около 20% от хората се раждат с отличителна черта на характера, наречена „чувствителност за сетивно възприятие”(ЧСВ), която може да се изрази в чувство за потиснатост или дори нервност. Тази черта може да се развие при тези деца, които се нуждаят от малко наказание, разплакват се лесно, имат особено дълбоко мислене(за възрастта си) или пък задават необичайни въпроси.

Новите изследвания показват, че тези твърде чувствителни хора обръщат повече внимание на детайлите, имат по-засилена дейност на мозъка в някои негови участъци, когато се опитват да възприемат визуална информация, отколкото индивидите, класифицирани като по-малко чувствителни.

По-чувствителните индивиди премислят по-дълго време преди да вземат дадено решение, те са по-добросъвестни, нужно им е повече време, за да размишляват над случилото се, отегчават се по-лесно от кратките и безсмислени разговори, показват новите проучвания.

Предишни проучвания показват, че по-чувствителните хора също така не обичат шума и големите тълпи, кофеина им влияе в по-голяма степен, стряскат се по-лесно.

Четете още: Магнитните бури през юни

Първото нещо, което направили учените било да направят въпросник, целящ да разграничи чувствителните от нечувствителните участници в проучването. На шестнадесетте участници била показана снимка със сценка, която те трябва да сравнят с предишната сцена и да преценят дали тя се е променила. Различните сценки се различавали по това дали промените са лесно или трудно забележими. През това време учените сравнявали мозъците на всички участници.

По-чувствителните хора гледали в сценките с по-малка разлика за по-дълго време, освен това мозъците им показвали по-голяма активация и обработване на входящата информация.

Отличителният белег чувствителност може да бъде открит при още над 100 вида, като се
започне от мухи и риби и се стигне го семейство кучета и приматите. Биолозите започват да се обединяват около мнението, че при всеки вид могат да се различат два вида „индивидуалност”. Чувствителният вид, винаги малцинство, размишлява дълго преди да предприеме действие и другия тип, който винаги действа смело, твърдят учените.

Четете още: Лекарството, което не може да се види