Две чаши вино на ден подобрява качеството на живот, установиха американски учени.

Тяхното изследване показало, че хората, пиещи умерени количества алкохол, не повече от 14 чаши на седмица и не повече от три на ден за жените и четири на ден за мъжете, имат по-добри цялостни резултати от пълните въздържатели.

Качеството на живот било измерено с помощта на индекса "Полза за здравето", който взема предвид фактори като сръчност, емоционалност, познания и подвижност. Учените от Бостънския медицински университет изследвали 5404 канадци на 50-годишна възраст и продължили да ги наблюдават в известен период след това.



Повечето показали стабилна употреба на алкохол. Учените установили, че хората, които редовно пият умерени количества алкохол, постигнали най-високи резултати във всички индекси за здравето.

Но последвалите промени в качеството на живот след 50-годишнината били подобни при всички групи с изключение на тези, които ограничили умереното приемане на алкохол. Те проявили признаци на понижаване на качеството на живота. "Като цяло изследването показва положителна връзка между редовното умерено пиене на алкохол и качеството на живот на средна възраст", съобщават авторите на изследването.