Автор
Woman.bg

Защо алкохолът саботира горенето на мазнини?

Алкохолът може да добави неусетно много калории към диетата, но това е все още половината от лошата новина.

По-големият проблем е, че отгоре на всичко замразява усвояването на енергията от храната и под формата на мазнини тя ни се лепва главно около талията.

Коварството на напитките с градус е, че организмът възприема алкохола като външна агресия и чрез еволюционните си механизми хвърля всичките си усилия да се освободи от него.

За целта черният дроб веднага се заема да преработи алкохола, а останалите процеси на обмяната временно се замразяват.

Според международно признатия американски експерт по хранене и диететика д-р Памела Пик, когато не изгарят, приетите до момента калории от храната биват надлежно съхранени от тялото под формата на мазнини, цитира я Си Ен Ен.

Причината за това е, че тялото не може да съхранява калориите от алкохола за по-късно, както при определени обстоятелства постъпва с енергията от храната.

Така че, когато пиете, метаболизмът трябва да прекрати това, което обичайно прави (като, да речем, изгарянето на калории от последното ви хранене), за да се отърве от пиенето.

Резултатът е, че каквото и да сте изяли преди това, то ще се трансформира в мазнини. И още по-неприятното е, че според научните изследвания алкохолът особено благоприятства съхраняването на мазнини в областта на корема, добавя д-р Пик. Затова и няма израз за бирени бедра например, а за бирено коремче.