Можем да се възползваме именно от топлия сезон, за да отслабнем.

Летните горещини ни пречат да преяждаме

Предпочитаме по-леки храни и по-скромни количества. Не случайно в повечето случаи през зимата пълнеем, а през топлите сезони губим тегло. Възползвайте се докрай от липсата на апетит. Не яжте по задължение или просто защото трябва. Организмът сам ви подсказва от какво има нужда.

Метаболизмът през лятото е по-силен

Както знаете, добрата обмяна на веществата е в основата на постигане на здравословно тегло. В студеното време сме склонни да трупаме мазнини. Това е естествена реакция на телата ни, за да бъдем защитени от студа. Не случайно мечките изпадат в летаргия точно през зимата. Ние също преминаваме подобен цикъл, макар и не толкова осезаем.

В топлото време се движим повече

Не сме изолирани, както в студа, когато не желаем да си подадем носа навън. Има повече спортове, които могат да се практикуват на открито и за които не се изисква специална екипировка. Да не говорим, че като всичко се раззелени направо не стъпваме по земята.

Четете още: Запомнете, че това са митове и смело напред! - I част

През лятото има изобилие от пресни плодове и зеленчуци

Те съдържат трите най-ценни за здравия организъм вещества, а именно - витамини, микроелементи и ензими. Последните са често подценявани, но точно те са в основата на добрата обмяна, пише zdravduh.com. Така наречената жива или клетъчно-стимулираща храна е най-ценна за нас, а тя е най-лесна за набавяне през топлите месеци, когато природата се събужда за нов живот. Затова именно летният сезон е най-подходящ за здравословно коригиране на теглото.

През топлото време пием повече вода

А това означава по-бърз метаболизъм. На връзката между водата и диетите съм посветила отделна статия.