Да бъдеш оптимист е освен най-сладкото нещо света, но и едно от най-естествените състояния на човешкия дух. Да, знаем, че звучи почти нереално, но е факт!

Природата е устроила човешката психика на честоти, които поддържат надеждата жива докрай, че всичко лошо си има край и доброто ще възтържествува.

Това е естествен механизъм да се справяме с проблемите и трудностите, да вървим напред.

Спорното съществуване на оптимизъм у всеки един от нас съществува, заради друго вродено качество на човека – да се съмнява.

Съмнението засяга почти всяка сфера на човешкия живот и неотменно поставя на своя прицел и оптимизма.

Учени открили, че има хора сред нас, които лесно генерират позитивни мисли, уверено предвиждат бъдещото си щастие и по-рядко се съмняват.

По-изненадващо е обаче откритието, има и друг тип хора, които често са склонни да си представят негативно развитие на ситуациите, но всъщност не очакват мрачни времена.Психолозите са убедени, че дори на пръв поглед да изглеждат завършени песимисти, тези хора продължават да вярват, че предстои добро.

"Винаги съм бил впечатлен как се променят възприятията на хората по отношение на щастието. Някои дни бъдещето ни изглежда светло и вълнуващо, а в други дни същото бъдещо събитие ни се струва стресиращо и плашещо", казва авторът на изследването Ед О'Брайън от Университета на Мичигън.

В сп. Psychological Science д-р О'Брайън описва пет изследвания, които е провел, карайки участниците да отговарят на въпроси, които се отнасят до минали и евентуални бъдещи преживявания.

"Колкото по-лесно е за хората да възстановят минали позитивни преживявания, толкова по-щастливи казват, че се чувстват" .

"За сметка на това им е по-трудно да обяснят отсъствието на добри възможности. Липсата на добри събития в бъдещето ни кара да се чувстваме много по-зле, отколкото наличието на лоши."

Предишни изследвания също сочат, че колкото по-лесно човек генерира позитивни минали преживявания, толкова по-щастлив е. Ето защо е настина важно да гледаме на живота откъм светлата страна и да помним предимно хубавите мигове.

А това не е ли едно предизвикателство за по-сладък и щастлив живот?