В хода на дълго проучване, започнало през 1948 г., американски учени ежегодно анкетирали всеки от 1880 участника за тяхното емоционално състояние, което определяли като "неудовлетворително", "неутрално" и "удовлетворително".

Особено внимание било отделяно на това, по какъв начин измененията в емоционалното състояние на човека били свързани с емоциите на хората, с които той се намира в постоянен контакт.

В резултат от анализа на данните се оказва, че щастието и подтиснатостта могат да бъдат заразни.

Също така, хората "оздравяват", тоест възвръщат неутралното си емоционално състояние, по-бързо ако по-рано то е било неудовлетворително.

"Заразяването" с щастие продължава обикновено около 10 години, докато от негативното емоционално състояние хората се избавят за 5 години.

Въпреки че от нещастното влияние хората се освобождават по-бързо, нещастието се оказва по-заразно, отколкото щастието.

Рискът за всеки от нас да изпадне в депресивно състояние се увеличава двойно дори само след един-единствен контакт с тъжен човек. А шансовете да изпитаме щастие след първи контакт с позитивен човек нарастват с 11%. Освен това, щастието е чувство много по-спонтанно от тъгата.

И независимо, че щастие и нещастие можем да "лепнем" от другите, не бива да обвиняваме изцяло тях за неразположенията си. До голяма степен нашето емоционално състояние зависи от жизнените приключения и трудности, през които минаваме, както и от характера ни, напомнят козметиката.bg.