Приемайте витамини. Прекомерният апетит много често се дължи на липсата на различни хранителни вещества в организма, твърдят диетолози от Нюйоркската презвитерианска болница. Повод за тезата им е проведен от тях експеримент с участие на 96 доброволки, страдащи от наднормено тегло. Те били разделени на три групи, всяка от които в продължение на 26 седмици приемала определени терапевтични дози от един вид препарат – мултивитамини, калций и плацебо. Към края на експеримента групата с витамините свалила значително повече килограми от останалите две.

Сядайте на правилното място. Честите сбирки с приятели на маса освен релакс и удоволствие, носят и излишни килограми. В такива случаи, гледайте да сядате в края на масата, защото всички, по-централни места са по-близо до мезетата и хляба, което увеличава вероятността от преяждане, казва Стивън Гало, автор на книгата „Десетте заповеди на диетата.”

Гасете лампите. Нощният сън на включено осветление обърква естествените цикли на метаболизма, а метаболитните нарушения са сред най-честите причини за напълняване, обясняват изследователи от Университета в Охайо.

„Яжте” от времето за гледане на телевизия. Средностатистически повечето хора прекарват по пет часа дневно пред телевизора или компютъра. При експеримент, в който доброволци просто трябвало да намалят това време двойно, се оказало, че само тази корекция води до изгарянето на 119 калории повече на ден.

Сервирайте си в малки чинийки. Чували сте израза „Гладът на очите”, нали?! Това е отдавна известен факт, потвърден от много изследвания. Мозъкът получава по-бързо визуалния сигнал както за огладняване, така и за насищане, отколкото сигналите от стомаха. Затова, старайте се да се храните в малки чинийки – за десерти или предястия. Дори и насипаното в тях да е с връх, е по-полезно и по-бързо засищащо от маниера да се яде бавно, но дълго от голямо блюдо.

Оставете хляба за най-накрая. По-малко от всичко и най-вече от въглехидратите е съвет, който често чуваме в битката с излишните килограми. Но малцина знаят, че е важно да се внимава и за часовете, в които приемаме основните хранителни вещества. През 2011 г. в Израел провеждат следния експеримент: 100 души, страдащи от затлъстяване, трябвало да спазват в продължение на половин година диета със съдържание на 20% белтъчини, 30% мазнини и 50% въглехидрати. Участниците били разделени на две групи. При всяко хранене първата група приемала порции с това съотношение на хранителните вещества в течение на целия ден. Втората обаче приемала по-голямата част от въглехидратите вечер. В края на експеримента втората група отбелязала значително по-добри резултатите с повече свалени килограми и сантиметри от обиколката на талията.

Спете в прохладна стая.
Специалистът по хранене Луис Арън казва по този повод: „Сънят в хладна стая е добър начин да накарате тялото да се сгрява самостоятелно като гори повече калории, докато вие спите.”

Не се обвинявайте. За мнозина стресът е основателна причина да преяждат или похапват често. Включително и от чувство за вина, че току-що са си позволили парче торта. Не се корете след такова "прегрешение", а прекарайте 30 минути във фитнес залата или в бързо ходене.

По-добре захар, отколкото изкуствени подсладители. Масова заблуда е предположението, че употребата на разни заместители на захарта предпазват от натрупването на излишни килограми. Учени провели изследване, при което давали на една група мишки изкуствени подсладители, а на друга група – обикновена захар. Първите наддали повече от вторите. Обяснението, смятат специалистите, е в това, че подсладителите не постъпват в обмяната на веществата заедно с калориите и лъжат храносмилателната система да иска още и още. Така се изяжда повече количество храна, но се горят по-малко калории. Това не оневинява напълно бялата рафинирана захар, предупреждават обаче учените. Най-добре е да се ползва натуралната сладост на плодовете.

Проверете какви лекарства пиете за алергии. Хората, които приемат противоалергични лекарства, качват повече излишни килограми. Такъв извод прави Джоузеф Ратлиф въз основа на свое изследване, проведено в Йелския нинститут по медицина. Според него причината за това е, че противоалергичните апарати съдържат вещества, блокиращи производството на хормона хистамин, а заедно с него и на хормони, отговарящи за регулирането на апетита. Ако сте на такова лечение и прогресивно качвате килограми, помолете вашия лекар да смени медикаментите ви. В случай, че това е невъзможно, започнете диета и увеличете физическото натоварване.