Необходими продукти:

1 ч.ч. Накиснати за една нощ бадеми
1 ч.ч. Накиснати за една нощ орехи
½ ч.ч. Кокосови стърготини
½ ч.ч. Белен слънчоглед
¼ ч.ч. Мед
1 ч.л. Ванилова есенция
3 с.л. Кокосово масло (или хубаво масълце)
3 с.л. Какао
щипка морска сол

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната на 100С.

В кухненски робот или обикновен малък чопър смелете на не много дребно бадемите и орехите.

В малко тиганче или канче загрейте меда и маслото, докато се разтопи (това става много бързо), след това добавете какаото, ванилията и солта.

Така получената смес прибавете към ядките и продължете да бъркате, докато не се смесят двете съставки.

Източник на снимки и рецепта: Theysmell.com

Добавете слънчогледовите семки и кокосовите стърготини и отново разбъркайте (прекъснато бъркане, на няколко импулса).

В подходяща тава разстелете хартия за печене и разпределете сместа отгоре с лъжица.

Печете около 4-5 часа (това няма да се отрази на сметката ви). Ако се налага раздробете получаващите се „криспчета“, за да не изпечете твърде големи парчета зърнена закуска. Все пак, щи си ги хапвате на дребно, накиснати в мляко.

Преди да консумирате ги оставете да изстинат.

Източник на снимки и рецепта: Theysmell.com

За пореден път се оставихме на действието на превърналото се в заразно здравословно хранене.

Много досадно звучи вече думата „здравословно“, затова от днес я заменяме с „отговорно“.

Нищо в днешно време не може да бъде 100% добро за здравето, освен усмивката, може би.

Нито въздухът, който дишаме е чист, нито храната, която ни се предлага, дори мислите и емоциите ни се ръководят от мръсните ръце на рекламната индустрия, притискащи ни до стената в хола всяка вечер щом седнем пред телевизорите.

Всеки опит на малцина ентусиасти на тема „Да живеем природосъобразно“ са посрещани с насмешка, раздразнение и дори злоба. Наивни изглеждат вярващите, че можем да се погрижим поне мъничко за себе си и света около нас.

Сякаш твърде малко хора взимат на сериозно еко-нашествието, което се задава от няколко години насам, с едничката цел да поведе една колкото идеалистична толкова и реална борба срещу замърсяването, ГМО-тата, Е-тата, рафинираните боклуци (бяла захар, бяло брашно и пр.), мазнините, маргарина и т.н.

И понеже темата е плашещо обширна ще спрем дотук с разсъжденията и ще ви споделим, защо предпочитаме домашно приготвена зърнена закуска, с която заменяме купешките.

Двайсетина световни производители на храни ни тровят с генно-модифицирани организми (ГМО). Това стана ясно от публикувания преди дни списък на продукти от руския клон на „Грийнпийс“.

„Черният списък“ на производителите на храни от ГМО-та показва, че голяма част от световните производители използват вредните вещества с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите.

Продуктите се продават почти във всеки магазин или хипермаркет в България. В същото време част от продуктите се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните на Европейския съюз (ЕС) и получават български опаковки и етикети. В списъка засега е само една от веригите за бързо хранене и тя е очаквано “Макдоналдс”. Неслучайно в някои страни в Азия и Латинска Америка веригите им вече се забраняват със закон.

Списъкът може да се допълни с проверените миналата година от Европейския съюз (ЕС) производители, чиито продукти за страните от новите страни-членки и за цялата Източна Европа са с доказано по-ниско качество на съставките. Например, Coca-Cola Co. бе хваната в това, че вместо захар използва вредната глюкоза, която е причина за затлъстяване. В списъка попaднаха и такива продукти като кафе Jacobs, подправките Kotanyi и др.

Междувременно, голяма част от медиите в Източна Европа са принудени да премълчават фактите за вредните добавки и публикуваните резултати от проучванията поради факта, че същите производители често се явяват и водещи рекламодатели, особено що касае тв ефир.

Snickers – шоколадов десерт
Campbell – супи
Uncle Bens – ориз, кетчуп
Lipton – чай
Mars – шоколадов десерт
Twix – шоколадов десерт
Cadbury – шоколад, какао
Ferrero – десерти
Nestle шоколад
Nestle – напитка Nesquik
Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни
Pepsi – безалкохолно
7-Up – безалкохолно
Heinz – кетчупи, майонези, сосове
Nestle – детски храни и зърнени закуски
McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене
Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни
Unilever – детски храни

Контролът също не е ефективен. Вчера директорът на Агенцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните Йордан Войнов призна, че подкотролната му институция не може да следи качеството на предлаганите във веригите продукти, а само дали са пресни и отговарят на условията за съхранение и продажба.