Автор
Woman.bg

Искат да разрушат еко-хобит къщичката на младо семейство

Със своя дървен интериор, стени, изградени от сламени бали и покрив от трева, този дом изглежда като една приказна и идилична бърлога от фантастичен разказ на Толкин.

Уютната къщурка сякаш се е спасила от модерния свят, но агресията на настоящето, отправена преди всичко към инакомислещите, я залива с нападки и заплахи (нека не се заблуждаваме, че светът е станал по-отворен към различното; той е просто насмешливо снизходителен).

Дърводелецът Чарли Хаг и съпругата му Мегън Уилиамс построили свой собствен еко дом на земя, принадлежала на бащата на Чарли, намираща се в Гландвър, Пемброукшир. Двамата искали да изградят природосъобразна къща, в която да отгледат новородения си син Ели.

Къщата несъмнено е вдъхновена от Толкиновите легенди и прилича на холбитски домо от филмовата сага „Властелинът на пръстените“.

Строежът ѝ излезнал на собствениците около 15 000 паунда, като работна помощ се намерила сред всичките им приятели (и приятели на приятелите им).

Някои от материалите с които Чарли и компания строили са купени, други подарени от местни фермери, а трети намерени сред природата.

Домът бил завършен тъкмо навреме, две седмици преди семейството да се сдобие с горд наследник.

До този момент младата двойка живяла в стара каравана и едничката им мечта била да си построят дом. Сега, след като са сбъднали копнежите си, местната управа иска да им ги разбие на пух и прах. Причината – построили къщата си без позволение и одобрение на строителен план, което автоматично я превръща в незаконна и „пречеща“.

Чарли и Меган са решени да се борят за дома си и вече са стартирали онлайн кампания във Фейсбук.

Ето и част от тяхното обяснение на проблема:

„Построихме къщата си на върха на отдалечена поляна, където никой не може да я види, освен няколкото съседски вили, така че няма как да бъде натрапена на населението и да пречи. Освен това, я построихме от колкото е възможно повече естествени материали.

Построяването на къщата беше най-добрият избор имайки предвид, че нямаме възможност да плащаме наеми или купуваме къщи в областта на родното ни място.

Със сигурност има разлика между малка къщичка, скрита от хорски поглед и сграда с апартаменти, нагло издигната в населено място, при това също без разрешително за строеж.“

Правителството все още не се е отказало то идеята да „не прости“ на младото семейство строежа, независимо, че техният дом не пречи на никого, построен е от дърво, което е закупено, а не незаконно отсечено, дом който дава покрив на три слънчеви същества, които искат да живеят на земя, на която са израснали и която ги взима в своята естествена прегръдка.

А ето и едни родни "приказни герои", които са избрали да живеят извън града...