Всички ценим и уважаваме компании с високо социално съзнание, които се опитват да не вредят на планетата... но правим ли ние лично такива усилия?

Би било разумно да живеем по начин, който е полезен за Земята и нейните блага. Ще ви запознаем с пет зелени резолюции, които е крайно време да следвате, както и няколко съвета за по-лесното им осъществяване:

Пестете водата

Тя е изчерпаем ресурс и сме истински късметлии, че обикновено имаме достъп до нея по 24 часа на ден 7 дни в седмицата. Някои обаче не могат да се похвалят с това и за седмица от годината...

За това направете всичко възможно да я използвате разумно и да не я разхищавате.

Примери от практиката: Вземете си душ, вместо вана, тъй като за последната е необходима много повече вода. А и когато сте двама под душа е по-забавно...

Не забравяйте да затворите крана, докато си миете зъбите или лицето.

Избягвайте ненужното поливане на градината, ако разполагате с такава, и оставете природата да си свърши работата.

Използвайте повторно

Може и да събирате отпадъците разделно и да ги предавате за рециклиране, но най-вероятно практиката на повторното използване ви е чужда.

Повечето хора са свикнали да изхвърлят предмети, на които може да им бъде даден още един шанс. За това изполвайте въображението си - up-cycled.

Примери от практиката: Опитайте да поправите повредените дрехи, вместо да ги изхвърляте, или ги дарете на някой, който ще може да ги използва.

Избягвайте да купувате храни в самостоятелни опаковки, а избирайте такива, които са насипни или в обща, по-голяма опаковка.

Не оставяйте за рециклиране всички стъклени предмети от дома - за преработката на стъклото често се използва излишно количество енергия. Използвайте стъклените предмети като съдове за съхранение на различни неща или ги изрисувайте, за да се превърнат в красиви вази и декоративни предмети.

Предмети от черния списък

Някои вещи просто не трябва да са част от дома и ежедневието ни. Не е ли изненадващо да осъзнаем, че някои предмети, без които сме мислели, че не можем, всъщност не са ни необходими!?

Примери от практиката: Хартиените салфетки могат да се заместят с кърпи, които се перат и се използват многократно.

Дестилатори, филтри и специални кани за вода обезсмислят използването вместо пластмасовите бутилки с минерална.

А защо да използваме найлоновите торбички, когато пазаруваме в супермаркета, след като можем да вземем със себе си красива платнена чанта, нали?

Скъсете разстоянията

Ще има голяма полза за околната среда, ако скъсим разстоянията, на които пътуваме, защото ще са нужни по-малки количества гориво.

Освен това пътуването наблизо ще подпомогне икономиката и производителите, които са около вас.

Примери от практиката: Този съвет се отнася за набавянето на храна, дрехи и други стоки, които се произвеждат на локално ниво.

Поемете инициативата в свои ръце, като купувате храни от близки до вас производители.

У нас почти няма възможност за производство на еко-дрехи, но се надяваме това да се промени постепенно. Дотогава търсете предложенията на вносителите - цял куп евтини марки прибягват към природосъобразно производство на дрехи.

Поръчката по интернет също е възможност - каквото и да поръчате, ще пътува с поне още 50 подобни пратки, пестейки енергия.

Използвайте минимум енергия

Нужни са много енергийни източници, за да се поддържа едно обикновено домакинство - за отопление, осветление, всякакви електрически и електронни уреди.

Те не само гълтат много енергия, но и повишават месечните ви сметки.

Примери от практиката: За парното през зимата знаете - когато ви няма вкъщи, няма смисъл от отопление.

Същото се отнася и за осветлението – изгасяйте лампата, когато излизате от стаята, четете през деня (без и това изкуственото осветление може да развали очите), а и можете да смените всичките си крушки с енергоспестяващ вариант.

Освен това изчакайте да се събере достатъчно пране, преди да пуснете пералнята.