Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

Млякото е основният източник на калций и витамин D. Въпреки това то съдържа доста мазнини, които водят до затлъстяване сред децата.

Ново изследване на учените разкрива, че млякото с ниско съдържание на мазнини не допринася за загубата на тегло, а напротив води до качване на излишна маса. В този случай експертите препоръчват да пиете обикновено мляко без да се притеснявате.



Експерти от университета на Вирджиния изследвали данни на над 10 500 деца в предучилищна възраст. Основната цел била да се намери връзката между вида мляко и индекса на телесна маса при децата.

Резултатите изненадали екипът от специалисти. Те показали, че 30% от малчуганите, които пият обезмаслено мляко страдат от затлъстяване. Нискомаслените млечни продукти увеличават вероятността от излишни килограми с 57%.

Учените отдават това на факта, че организмът на децата, които пият обезмаслено мляко си набавя нужните калории и вещества от по-нездравословни храни като сладкото.

Източник: БГНЕС