Запекът е състояние, при което разграждането на консумираната храна отнема значително време.

Процесът на храносмилане може да бъде затруднен от десетки неща – лошо качество на храната, недостатъчна физическа активност, страничен ефект от лекарства и др.

Съвсем логично е, че при хората, които страдат от запек, се наблюдава повишаване на теглото. По-интересният въпрос обаче е дали т.нар. хроничен запек, т.е. продължаващ няколко дни и повтарящ се през определени периоди, може да причини трайно напълняване.

Човешкото тяло е устроено така, че ако непреработената храна престои продължително време в червата, това затруднява всички останали функции на тялото. Голяма част от енергията, необходима за поддържане на някои от основните функции, се изразходва за преработване на храната. Това е и причината хората, страдащи от запек, често да се оплакват от подуване, главоболие, умора, отпадналост, мудност.



Друга важна подробност, която трябва да се вземе предвид, е, че размерът на червата в действителност е съществено по-голям, отколкото изглежда. Капацитетът им (при повечето възрастни хора) се равнява на около 5 килограма, а това със сигурност ще се отрази и на показваното от кантара.

Ето защо е препоръчително да вземете мерки навреме, което включва консултация с лекар, промяна на хранителните навици и повишаване на физическата активност. Застояването на храната в тялото обаче може да причини и много сериозни болестни състояния, затова не оставяйте решението на проблема за утре, съветва health.bg.