Един Котарак ще успее да превърне своя Господар – бедния Мелничарски син, в Принц. Нужни са само малко хитрост, малко смелост, малко време и… Един чифт чисто нови чизми!

Оригиналният текст на „Котаракът в чизми“ е част от книгата „Приказки за феи или истории от стари времена“, публикувана за първи път през 1697 г.

Макар и написана преди повече от 300 години, историята за „Котарака в чизми“ и до днес продължава да бъде една от най-известните и обичани детски приказки.

В основата й стои популярна фолклорна приказка, но това не спира нейния автор – Шарл Перо, да покаже и своето отношение към хората, тръгнали от най-ниското социално положение, и достигнали върховете на йерархическата система.

С тънка ирония авторът намеква, че за да се издигнеш в обществото, много по-важни от произхода и материалното състояние на човека са уменията да говориш красиво, да знаеш пред кого да се кланяш и да използваш ноктите и зъбите си, когато се налага.

"Дали това е в сила днес? Триста години по-късно? Това всеки сам може да прецени.", размишлява режисьорът на постановката Теодора Петкова.

На 06.03.2013 г., от 19.00 часа, Салон Гурко 14, Столичен Куклен Театър ще представи класическото заглавие „Котаракът в чизми”.

Постановката е дело на режисьора Теодора Попова, сценографията на Наталия Гочева, а музиката на Мишо Шишков. Интерпетацията по класическата приказка ще разкажат актьорите Георги Стоянов, Елена Русалиева, Ивет Лазарова, Камен Асенов, Силвия Петрова и Тодор Димитров.