Хата-йога, аштанга, айенгар, пауър йога… Кой е „вашият“ стил йога?

Важно е да знаете, че йога действа на физическо, умствено и духовно ниво. Определяйки целите си (контрол над стреса, медитация или облекчаване на болките в гърба), вие ще можете да се ориентирате към подходяща школа.

Ако вашата цел е да тонизирате и стегнете тялото си и да се изчистите от токсините, вие трябва да се занимавате с йога, в чиято концепция двете неща вървят ръка за ръка. Те представляват свързани помежду си движения (част от които силови) със синхронизирано дишане. Този „кардио-темп“ на йога повишава издръжливостта чрез повишаване на телесната температура.

Ако целите постигане на контрол над стреса и спокойствие, подходящият тип йога за вас е хата-йога. В класическата концепция хата-йога се фокусира върху медитацията, контрола над дишането за постигането на добри дихателни рефлекси и релаксацията.

Ако стремежът ви е в потискане на съществуващи болки, айенгар-йога е идеален стил за вас. Този тип йога акцентира върху упражненията за специфични части на тялото (там, където е локализирана болката), а правилното изпълнение на асаните води до развиване на сила и издръжливост.

Духовното обогатяване може да бъде постигнато чрез кундалини-йога, обръщаща силно внимание на медитацията и философският дискурс. Тя обединява различни статични и динамични практики в йогата и техники на дишане, релаксация и медитация.

Източник: hubavica.eu