Наднормено тегло могат да имат не само възрастните, но и децата. При това проблемът вече се среща все по-често.

Затлъстяването сред децата и подрастващите постоянно расте ,настоящата тенденция е буквално плашеща, тъй като затлъстяването на детска възраст почти със сигурност се превръща в затлъстяване за цял живот. Надебеляването може да се обясни с някакви здравословни причини само при 5 % от децата. При останалите не се наблюдават никакви заболявания, които да причинят натрупването на излишни килограми. Единствена причина за затлъстяването при тях е начинът им на живот.

Нови тенденции в храненето

В общи линии през последните години храната става все по-мазна, сладка и рафинирана. Лакомствата имат все по-висока енергийна стойност. Известна роля в това играят и законите на пазара – производителите произвеждат продукти за сити, преситили се на вкусотии хора. Затова се пускат реклами, които ни убеждават да пробваме новите хамбургери или бисквити. И ако ние възрастните можем да вземем разумно решение за покупките си, то децата са напълно беззащитни пред целия този рекламен поток.

Рекламите все повече се ориентират към детската аудитория. Какво се предлага на най-малките за ядене? Кока-кола – напитка, съдържаща 4 чаени лъжици захар на една чаша. Крекери с около 10 % съдържание на мазнини (обикновеният хляб съдържа само 1-2 %), чипс с до 30 % мазнини, млечни напитки, които са два пъти по-мазни от обикновеното мляко и са подправени с огромни количества захар...

Всичките тези продукти не бива да бъдат основни в ежедневното меню на съвременния човек, тъй като причиняват натрупване на излишно тегло. Но рекламите не просто ни съветват да ги ядем, а буквално създават култура на консумацията им. Може ли да има приятелска сбирка без чипс, ядки или сухари, запържени в масло? И как да има човек сили да скача и тича, ако няма под ръка шоколадов десерт? Младежи на път без кока-кола? Как пък не!

В резултат на това израства поколение хора, които от малки са свикнали да ядат на крак и да дъвчат, докато правят нещо друго, предпочитайки при това твърде мазни или твърде сладки храни.



Забавления без движение

Децата трябва да играят. Точно по време на игра те натрупват опит в общуването, сформират взаимоотношения помежду си, избират си роли и модел на поведение. Този процес е необходим за нормалното развитие на човешката личност и психика. Доскоро игрите предпазваха децата и от натрупване на излишно тегло. Защото изискваха много енергия и време – децата с часове забравяха за храната.

Оказва се обаче, че игрите и овладяването на „възрастните“ навици е възможно и без движение. Компютърна игра вместо гоненица, сериали вместо игри на семейство... Седнали пред компютъра децата откриват бойните изкуства, баскетбола и футбола.

Впрочем липсата на движение е опасна не само заради понижаването на разход на енергия, но и заради повишаването на консумацията на храна. Това е нормален рефлекс, заложен от природата. Дивите животни се движат в търсене на храна и се спират, когато са я намерили и ядат. Спирането на едно място подсказва на организма, че храната е наблизо. Доказано е, че хората изяждат с 20-30 % повече храна през почивните дни, отколкото в дните, когато са на работа. Висенето с часове пред телевизора или компютъра неизбежно води до поглъщане на излишни количества храна, и то често вредни продукти като чипс.



Лошият пример на родителите

Доказан факт е, че деца с наднормено тегло много по-често се появяват в семейства с пълни родители. Смята се, че ако и бащата, и майката страдат от затлъстяване, децата им задължително ще бъдат поне склонни към напълняване. Ако пълен е само единият родител, вероятността детето му да натрупа излишни килограми е 50-60 %. Защо? Учените все още не са постигнали съгласие по този въпрос. Според едни причината за това е генетична – някои предавани по наследство гени повишават значително вероятността за натрупване на наднормено тегло. Други учени отбелязват, че освен генетичния материал децата приемат от родителите си и навици за храненето и начина на живот.

Най-вероятно и едните и другите са прави. Склонността към напълняване частично се онаследява и частично се предава с възпитанието. Децата, наблюдавайки пълните си родители, неволно приемат хранителните им навици (често с прекомерна консумация на мазнини и захар) и отношението им към движението (най-често негативно). Излишните килограми са логичен резултат от този начин на живот.

Твърде жестоки забрани

Понякога обаче става точно обратното. Родителите, осъзнавайки вредата от затлъстяването, започват да ограничават храненето на детето дори и ри най-малките признаци на напълняване. Забраняват му да яде шоколад и бонбони, не му позволяват да се храни след 18:00 вечерта, карат го да тича и т.н. Всичките тези мерки разбира се са продиктувани от загрижеността на родителите за детето им, но всъщност изобщо не му помагат да отслабне. При желание то винаги ще успее да си намери храна – ще отиде при любимата си баба или пък ще изхарчи джобните си пари за чипс и шоколад. При това обаче ще развие негативно отношение към физическите натоварвания и спорта. В крайна сметка детето продължава да пълнее, а родителите – да му налагат все по-строги и по-строги ограничения. Които то се научава да заобикаля все по-изобретателно. Така кръгът се затваря.