Автор
Woman.bg

Всичко за зимните разходки с детето - III част

Продължение.

Всичките съвети по-долу са препоръчани от педиатри.

Как да защитите бузките на детето от студа?

Ако навън е ветровито и температурата е под -10 градуса, педиатрите препоръчват 30 минути преди излизане да намажете бузките на детето си със защитен крем (например „Здраве“). Но обективно погледнато подобно сурово време не е за разходки.

Има и друго мнение – опитните майки отказват съдържащите вода кремове (които могат да замръзнат по кожата на студа) и мажат бузките на децата си със свинска мас. Внимавайте обаче детето ви да не е алергично към подобни мазнини.

Как да разберете дали детето ви е измръзнало по време на разходка?

Студените ръчички, крачета и нос при зимна разходка не са показател за това, че детето ви е измръзнало. Но ако пипнете задната страна на врата, под яката, ще разберете доколко комфортно се чувства то. Ако кожата е хладна, завийте детето с одеялце или му облечете по-топло яке. Топлата и суха кожа показва, че няма повод за притеснения, а горещата и потна – че трябва спешно да приключите разходката, тъй като детето рискува да „прегрее“. Със сваляне на дрехи няма да решите проблема, тъй като изпотената кожа е много по-податлива на студа, а влажните дрехи няма да запазят телесната топлина.



Как да разберете, че детето ви страда от измръзване на ръцете или бузите?

При разходка зимата децата не обръщат внимание на студа (а и една от особеностите на студа е, че убива чувствителността), така че не разчитайте на оплаквания от устата на малкото човече. Ако забележите, че бузите на детето са твърде студени или че са добили твърде блед цвят или синкав оттенък – време е да се прибирате.

Други признаци на започващото измръзване са понижената чувствителност към болка, пълната липса на чувствителност по измръзналите участъци и болката при затопляне. Постарайте се също така да не препятствате на кръвообращението – то е ключово важно за затоплянето на крайниците.

Завтъкнатите под недостатъчно широките ластици на ръкавите на якето дебели ръкавици могат да доведат до измръзване не по-зле от пълната липса на ръкавици. Същото важи и за дебелите чорапи и обувките, а най-лошото е, че при подобно прекомерно „навличане“ дори няма да видите признаците на измръзване, докато не съблечете детето вкъщи.

Има няколко степени на измръзване:

1. Бледо-синкави петна, заобиколени от силно зачервена кожа;
2. Посиняла кожа с мехури, пълни с прозрачна течност;
3. Посиняла кожа с мехури, пълни с кървава течност;
4. Почерняване на кожата.

Ако имате съмнения за измръзване, трябва бързо да приберете детето вкъщи и да го съблечете внимателно, тъй като замръзналите участъци може да болят.

За подобряване на кръвообращението се препоръчва енергично разтриване засегнатите места със сух мек плат и последвало загряване с топла (не гореща!) вода. Ако ръчичките на детето ви са измръзнали, подръжте ги под струя вода с температура не повече от 36 градуса. Ако детето е премръзнало като цяло, сложете го във вана с вода със същата температура.

Постепенно в продължение на 20 минути повишавайте температурата. Не бива да слагате детето веднага в гореща вана, тъй като това може да навреди сериозно на здравето му.

По време на водните процедури масажирайте внимателно измръзналите участъци. Ако кожата порозовее, значи всичко е наред и кръвообращението се възстановява.

След топлата вана подсушете добре детето и го завийте в леглото. За повишаване на тонуса можете да му дадете топъл чай с малинов сироп или мед. Най-късно след два дни зачервяването по измръзналите участъци ще изчезне, при по-силни измръзвания ще се образува синина, която ще оздравява като обикновено натъртване – първо ще стане зеленикава, а после жълтеникава – и накрая ще изчезне.

Всичките споменати по-горе процедури са подходящи само за първа степен на измръзване! Ако забележите посиняване на кожата или мехури, незабавно извикайте бърза помощ или сами заведете детето в болница.

Все пак се надяваме да не ви се случват подобни екстремни ситуации и зимните разходки да ви носят само радост. Наслаждавайте се на зимата, възползвайте се от всеки един хубав ден и се къпете в слънчеви лъчи, които са източник на витамин D – жизнено необходим елемент за пълноценното развитие и растежа на детето. И най-вече – не си спестявайте разходките на студа поради мързел! Нали не искате детето ви да „хваща“ всяка една настинка или грип при най-малкото понижаване на температурата?

Поглеждайте термометъра, подбирайте подходящи дрехи и смело излизайте навън да се радвате на зимните красоти заедно с най-скъпото ви същество.