Автор
Woman.bg

Ужасяващо или полезно: Машинка ви помага да отслабнете

Ново изобретение за борба с наднорменото тегло ще позволи на хората с проблеми с килограмите да хапват каквото поискат.

Шокиращото изобретение изсмуква храна и напитки директно от стомаха на пациента. Тя може да го отърве от 1/3 всяко хапване чрез тръба, поставена в стомаха му.

Изобретател на устройството е Дийн Кеймън, чието най-известно творение досега беше „Сегуей-а”.

Изобретението за борба с излишните килограми се приема със смесени чувства. Критиците му са притеснени освен от това, че за да бъде използвано в стомаха на желаещия пациент трябва да бъде поставено чуждо тяло, а и защото то не елиминира причините за напълняването. Други пък го свързват със заболяването булимия, при което заболелият предизвиква сам повръщане след хранене.

Методът се смята за алтернатива на стомашния байбас, който най-лесно може да бъде обяснен като подялба на стомаха на две, това принуждава пациентите да поемат по-малко храна.

Как работи устройството?

Изобретението се нарича AspireAssist Aspiration Therapy System и работи по следния начин. В стомаха се поставя тръба наречена A-Tube. Тя е изработена от силикон и се свързва с външно устройство. То е снабдено с клапа, чрез която пациентът може да контролира стомашното си съдържание. 20-тина минути след хранене ползвателят може да задейства устройството, като изпомпването на храната може да отнеме между 5 и 10 минути. Идеята на изобретателя му е то да се използва в комбинация с групова терапия и промяна в хранителните навици. Тръбата пък може да бъде премахната за 15 минути.

Според компанията за първата година от използването на системата, пациентите са изгубили 49% от излишните си килограми.
AspireAssist Aspiration Therapy System обаче бе остро критикувана от специалисти в областта на диететиката, според които тя цели да намери бързо решение за мързеливи хора.