Изборът на парфюм е до голяма степен медитативен процес, затова е несъвместим с бързане, суетене, пробване „между другото“ и т.н. - по този начин няма да изберете нищо хубаво, а само ще похабите време и пари за ненужен аромат.

В никакъв случай не си избирайте парфюм, след като сте пили алкохол, след като сте пушили твърде много или след като сте яли твърде пикантна храна - с много пипер, чесън или други силни подправки, те променят възприятията на вкусовете и миризмите и в крайна сметка ще ви накарат да си купите нещо неподходящо за вас. Дори след като сте пили кафе, направете си пауза от поне 30 минути, преди да отидете в парфюмерията.

Избягвайте неспокойната обстановка. Намерете магазин, където ще ви предложат да седнете и където няма да има тълпа от клиенти. За избора на парфюм се иска спокойствие.

Ако страдате от отпадналост, настинка или главоболие, отложете покупката на парфюма – няма да можете да оцените правилно аромата му в това състояние.

Бъдете самостоятелни и не правете избора си, ръководейки се от мнението на ваши приятелки или на партньора ви. Кавалерът ви може да ви избере даден парфюм, просто защото вече се е уморил и иска да се прибере вкъщи, а приятелките ви си имат своя си вкус и своето си излъчване. Не забравяйте, че ароматът трябва да ви отива именно на вас и наблегнете на самотните обиколки по магазините – веселата компания не е най-добрият съветник при търсене на парфюм.

В по-сериозните парфюмерии ще ви предложат специални тестери – ивици хартия, напоени с парфюм. Ако вместо това ви тикат под носа капачки от шишенца, значи магазинът не предлага качествено обслужване и е по-добре да потърсите друг. Имайте предвид обаче, че дори и на хартия ще усетите само основния нюанс на парфюма – онзи, който се задържа най-дълго.

Когато определите окончателно основния нюанс, който ви харесва, преминете към по-сериозните изпитания – нанесете парфюма на вътрешната страна на китката си. Впрочем, ако в магазина не ви позволят да го направите, идете в друг.

В никакъв случай не размазвайте нанесения парфюм! Така само ще развалите ароматичната композиция! Оставете парфюма да изсъхне самостоятелно.

Не подушвайте веднага – острите миризми на спирт и летливи компоненти могат да изопачат възприятията. Изчакайте 15-20 минути, докато ароматът „узрее“ и разкрие по-дълбокия си нюанс.

Нанасяйте парфюм само на чиста кожа, по която няма грим, кремове или лосиони. Местата, на които нанасяте различни парфюми, трябва да са на достатъчно голямо разстояние едно от друго. За целта можете да ползвате вътрешната страна на китките и сгъвките на лактите на двете ръце. В никакъв случай не пробвайте повече от 3 парфюма едновременно, тъй като няма да можете да ги оцените!

Не правете избора си измежду твърде много аромати – ще се объркате, ще се уморите и няма да вземете правилното решение. Оценете като начало 5-7 хартиени тестера и изберете 2-3 миризми, които да пробвате на кожата си.

Можете да ползвате услугите на консултант, който след разговор с вас да определи какви са предпочитанията ви, да оформи парфюмерния ви „облик“ и да ви предложи въпросните 5-7 тестера по негов избор. При това той ще ви помогне и да нанесете правилно на кожата си пробните капки парфюм и ще ви разсее с разговор, докато чакате мирисът да „узрее“. Добрият консултант обаче не оценява самия аромат – вие сами трябва да решите дали ви харесва или не.

Ако не разполагате с консултант, повторете процедурата няколко пъти – изборът на правилния парфюм така може да ви отнеме и месеци.