Честотата на възникването и развитието на което и да е вагинално възпаление се повишава съобразно „хигиената” на сексуалния живот.

Ако не се лекува, едно такова заболяване може да улесни предаването и на други инфекции, включително и на СПИН. Въпреки това специалистите отчитат, че не повече от 10-25% от жените търсят лекарска помощ.

Проблемите от гинекологичен характер най-често са причинени от бактерии или гъбички, които предизвикват инфекция и възпаление на вагината и вулвата. Симптомите на тези инфекции са необичайно вагинално течение, сърбеж, болки по време на полов акт, чувство на дискомфорт. Можете да облекчите или намалите тези симптомите и с помощта на подръчни средства, но е най-добре да отидете на гинеколог.



Наличието на влагалищна инфекция означава, че влагалищната среда е променена.

Нормално е да има безцветни секрети, които действат овлажняващо на лигавицата и поддържат средата на влагалището леко кисела. Тази среда не е благоприятна за развитието на различни микроорганизми.

Понякога се случва след прием на някакви лекарства, като например антибиотици, нормалната киселинност на влагалището да се промени и то да стане благоприятно за развитието на различни микроорганизми и гъбички, които причиняват болка, сърбеж, чувствителност и бяло течение.

Обикновено в аптеките може да намерите локално противовъзпалително средство като външна или вътрешна промивка, като например продукта Розалгин.

Целта е с него да се постигне локално противовъзпалително, обезболяващо и антисептично действие, което от своя страна ще се справя успешно със зачервяването, оттока, сърбежа, паренето, болката и неприятната миризма.

След 10-дневно лечение се наблюдава значителен растеж на лакотбацили (млечнокисели бактерии, които служат за бариера срещу инфекциите) и възстановяване на нормалната влагалищна Ph среда. Облекчение на болката настъпва на 5-тата минута от вагиналното прилагането на продукта, като ефектът продължава около 60 мин. Правят се от 1 до 2 външни или вагинални промивки дневно.

Розалгин може да се използва и от бременни жени и е идеален за поддържане на добра хигиена след раждане.

Този тип продукти се отпускат без лекарско предписание. Въпреки това, специалистите съветват да се допитвате своя гинеколог или фармацевт, преди да започнете употребата на кое да е средство за грижа за интимните ви части.