Новата есенно-зимна колекция на една от любимите ни български модни марки KNAPP е вече факт.

Ние побързахме да се свържем с една от движещите сили зад проекта - Антония Йорданова, която ни разказа повече за новите предложения на KNAPP.

- Какво те вдъхнови за последната колекция?

Както предполагам е силно осезаемо, че имаме голямо вдъхновение и то е 40-те. Следвоенният период ми е голяма муза във всяко едно отношение и за тези, които познават работата ми и като стилист, сигурно не е изненадващ изборът на база, на която е развита колекцията. Въпреки това е факт, че тази декада си е световна тенденция за пореден сезон, но не това е причината да ми бъде фаворит. Тя поставя един особен и характерен акцент върху женствеността, в този вид, в който най-много ми допада и винаги ще ми носи една солидна доза вдъхновение. Знам си го!

- Разкажи ни повече за бижутата от нея?

Бижутата отново са резултат от колаборация с младия и все по-успешен дизайнер Милко Бояров, с когото вярвам, че вече се разбираме с много малко думи. Както и при предишните ни съвместни проекти, той разгледа колекцията, ние си споделихме вижданията и той създаде тези бижута за нас. Първоначалната идея беше да са само от метал, но в процеса на работа, осъзнахме, че не ни стоят завършени и нещо липсва, а бяхме започнали да се доближаваме и до някакъв буквализъм, който не ни хареса и така се появи любимият и на нас и на него - плексиглас!

- С какво новите модели продължиха линията на старите и с какво се различават от тях?

Новата колекция е нещо различно и се надявам това да е осезаемо. Много е трудно да развиваш нещо, което трябва да е разпознаваемо и да носи своите белези и в същото време да върви в някаква посока и да не е предсказуемо. Точно тази дилема имахме в този случай, докато не стана ясна посоката и стилистката. Мисля, че материите са основната разлика, а и силуетът е обогатен. Запазили сме прецизността при кройките и детайлите, но сме си поиграли повече с комбинациите от материи и макар отново да сме романтични, милитари влиянието прави нещата някак по-строги.

- Предстои новогодишната нощ, имате ли предложения за нея от своите модели?

Свикнахме във времето да определят дрехите ни, като такива "за повод", затова редовно имаме запитвания за тоалети, които трябва да послужат именно в нощ, като новогодишната, например. Лично аз, обаче никога не съм била почитател на етикетите и си мисля, че ако човек има точната фигура, настроение и среда, в която да се появи с определена дреха, той сам я определя, като "подходящата". Съвсем първосигнално, разбира се, това са роклите, особено една, която умишлено създадохме така, че да се променя осезаемо, в зависимост от това дали има тюлена фуста отдолу или не - мисля, че е ценна дреха с поне две опции, за това как да се носи.

Един и същи модел от предложенията на KNAPP с и без фуста

- Как бих описали жената, която би носила дрехите от тази колекция?

Тя винаги е била една и съща - от две години насам! Интересна, освободена, интелигентна, търсеща, различна. Такава, която има отношение към стила си, повече отколкото към модата и да има лъскава табела някъде по себе си, не е достатъчно, за да изглежда и да се чувства добре!