Печената тиква се радва на голяма популярност, затова сме сигурни, че тази осъвременена рецепта за приготвянето й ще ви заинтригува.

В това предложение на “ Меню” есенният плод е допълнен с изключително вкусна коричка, карамел и локум.

Необходими продукти за 4 порции

400 г мускатова тиква (тип цигулка)
4 с. л. кафява захар
1 ч. л. краме масло
1 с. л. коняк, ром или уиски
за коричката:
60 г меко краве масло
3 с. л. кафява или пудра захар
5 с. л. брашно
½ ч. л. канела
4 с. л. обелен шамфъстък или орехи
3 парчета цветен локум, нарязани на малки кубчета

Начин на приготвяне

1.Тиквата се нарязва на кръгли парчета с дебелина 1 см.

2.Маслото се слага в тиган на котлона заедно с кафявата захар и коняка. Когато захарта се разтопи, се прибавят парчетата тиква, за да се карамелизират леко от всички страни. Изваждат се и се поставят в тавичка върху хартия за печене.

3.Коричката се приготвя, като брашното се смесва със захарта и канелата и се стрива на трохи с маслото. Прибавят се нарязаните ядки и локумът. Сместа се разпределя върху парчетата тиква и те се слагат да се запекат за 25 мин. на 180ºС. Поднасят се с бита сметана или сладолед.