Сарми, боб, питка, ошав, пълнени чушки и още няколко ястия, са тези които се повтарят на трапезата на Бъдни вечер всяка година.

Това може би е празникът, който всеки път ни доказва, че традициите у нас са живи и е хубаво да се спазват.

Как обаче да разнообразим масата, без да им изневерим?

Предлагаме ви няколко идеи за постни ястия, които са в различен вариант от този, с който сме свикнали. Те обаче са идеални за семейната вечеря и съвсем в духа на празника.

Гръцки сармички

Продукти:
2 ч.ч. ориз, 250 гр гъби, 50 гр стафиди, 50 гр орехи, 1 глава лук, сол, черен пипер, червен пипер, 7 с.л. олио, 40 лозови листа, копър

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото. Оризът се добавя към омекналия лук, запържва се леко, докато стане стъклен, добавят се и гъбите, нарязани на дребно и се залива с една чаша вода. След като поеме водата, се маха от огъня и се добавят стафидите, орехите, счукани на дребно, червения и черния пипер. Сместа се посолява на вкус и накрая се слага ситно нарязания копър. Лозовите листа се попарват леко, ако са пресни. Важно е да се подберат малки ненарязани листа, за да не изтича плънката и сармичките да са крехки. Завиват се малки сaрмички, ,колкото една хапка, на дъното на тенджера се поставя чиния, обърната с дъното нагоре. Върху нея се нареждат сармите, поливат се с няколко лъжици олио, заливат се с вода, колкото да ги покрие, затискат се с чиния, захлупват се с капак и се варят на тих огън около час.

Зимна салата

Продукти:
1 ч.ч. сварен боб, 3 кисели краставички, 1/2 кисела зелка, 3 сварени картофа, 4 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 2 глави лук

Начин на приготвяне: Бобът се намачква с вилица, а сварените картофи, краставичките и зелката се нарязват на ситно, лукът се нарязва на филийки. Всичко се разбърква много добре и се овкусява.

Запечен боб с орехи

Продукти:
500 гр стар боб, 1 морков, парче целина, джоджен, 4 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1/3 ч.ч. ориз, 1/3 ч.ч. нарязани орехи, олио, сол

Начин на приготвяне:
Бобът се сварява с морков, целина и джоджен до омекване. Лукът се запържва, прибавят се червеният пипер, оризът и орехите. Размесва се с прецедения боб, изсипва се в тава, залива се с 1 ч.ч. вода от боба и се запича.

Ошав с канела

Продукти:
300 гр сушени плодове, 200 гр захар, канела на пръчки, индрише, кора от 1 лимон

Начин на приготвяне: Сухите плодове се измиват няколко пъти в хладка вода и се заливат с литър и половина студена вода. Варят се до пълно омекване. Захарта се карамелизира и се прибавя към компота. В него се пускат пръчиците канела и настърганата лимонова кора, след което се кипва отново и веднага се отстранява от огъня.

Медени хапки от тиква

Продукти:
500 гр тиква, 5 с.л. мед, 1 ч.ч. топла вода, 3 листа индрише

Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на хапки, които се подреждат плътно една до друга в тава. Прибавят се медът, водата, индришето и тавата се слага да се пече в предварително загрята фурна. Пече се на 250 С до пълното извиране на водата и до образуването на препечена коричка върху горната част на тиквените хапки.