А какво ще кажете за ваканция без кола? Можете ли да си представите място без шум от автомобилен трафик и замърсяване?

Ако това Ви се струва привлекателно и търсите мир и релаксация, може би ще Ви хареса и да отидете до някои от островите, на които автомобилите са забранени :

Кох Липе (Koh Lipe), Тайланд

Богатото и разнообразно югозападно крайбрежие на Тайланд е познато не само с красотата си, но и с девствената природа и спокойната атмосфера. Кох Липе е част от островна група, която се намира на около 50 км от континенталната суша.

Местните хора са добронамерени и приятелски настроени, и ще Ви настанят във вълшебни бунгала, които се сливат със заобикалящата ги природа. Разходете се пеша или с лодка из острова, по плажовете му, или пък се включете в организирана екскурзия до национален морски парк Ко Тарутао (Ko Tarutao). Това е прекрасна дестинация за любителите на гмуркането, тъй като предлага изключителни коралови рифове и разнообразен подводен живот.

Вен, Швеция

Малкият остров Вен се намира край бреговете на Scania County в южна Швеция и е оазис на мира и тишината. Вен има 400 постоянни жители и изобилства от красиви, пясъчни плажове и успокояваща зеленина.

След като пристигнете с ферибот, ще имате възможност да си изберете подходящ велосипед, с който да се придвижвате из острова. Задължително място за посещение на Вен е музеят, посветен на Tycho Brache – известен датски астроном. Ако искате да избегнете тълпите, посетете острова през август, след шведската лятна ваканция.

Принцови острови, Турция

Групата от 9 острова се намира на 20-на километра (30 мин) край бреговете на Истанбул. Вместо да чувате шум от трафик, тук ще можете да се насладите на тишина, която е обезпокоявана единствено от вятъра и потропването на конски копита.

Вместо градски смог ще вдишате свеж и чист въздух, изпълнен с уханието на борови гори. След езда или приятна разходка можете да отпочинете и да пробвате вкусните ястия в ресторантите, близко до пристанището. Любопитен факт около островите е, че на най-големия от тях (Büyükada) за 4 години е бил заточен Лев Троцки (болшевишки революционер).

Хидра, Гърция

Ако намирате Атина за по-шумна, отколкото предпочитате, планирайте своето пътуване до Хидра – спокоен остров, само на 2 часа път от гръцката столица.

Когато стигнете там вероятно ще се почувствате така, сякаш сте изминали не два часа, а две светлинни години – ще откриете един съвсем различен свят! Вместо коли, има мулета; вместо забързаност – тотално спокойствие. Всичко, което трябва да направите е да си намерите приятен плаж и да се отпуснете. Залезите стават още по-красиви с чаша узо в ръка.

Ротнест, Австралия

Ротнест е идеалното място за бягство от ежедневния стрес. Намира се край бреговете на западна Австралия и е само на половин час път от Freemantle.

Островът е един лесно достъпен рай за любителите на природата. Вземете си велосипед под наем и разгледайте безбройните плажове и заливчета. Когато си намерите перфектното слънчево местенце, оставете хавлията на плажа и се гмурнете , за да се насладите и на подводните красоти на Ротнест. Тук ще срещнете дружелюбни делфини, тюлени и величествените гърбати китове.

Източник: idi.bg