Автор
Woman.bg

Двама зад волана - за, против и практически съвети

Бременността не е болестно, а естествено състояние, затова при липса на сериозни усложнения да се шофира в този период не е забранено.

Едно на ръка, че пътуване в обществения транспорт в час пик може да се превърне в далеч по-сериозно изпитание за бъдещите майки, отколкото шофирането на автомобил.

Важното при шофирането е да не забравяме, че сме отговорни не само за себе си, а и за нероденото си дете.

Все пак, оказва се, има и противници на идеята за шофиране по време на бременност. Представяме ви аргументите на защитниците и тези на опонентите им:

Доводи “за”

Безспорно, и в студ, и в горещини, придвижването с автомобил е далеч по-комфортно, отколкото с обществения транспорт. И още: опасността да се заразиш с инфекция или вирус на места с много хора, е далеч по-голяма, пише dete.bg. И още: не може да не се съгласите, че да седиш в собствената си кола и да слушаш любимата си музика е далеч по-удобно, отколкото да се друсаш в трамвая и автобуса, където дори не е сигурно, че ще можеш да седнеш.

Доводи “против”

Ако бъдещата майка има собствен автомобил и сериозен опит като шофьор, основният аргумент “против” е тежката бременност. Но пък при неналичие на тежка патологична бременност, да се почувстваш зле е временно и преходно явление (по обясними причини не разглеждаме случаите, когато на жената й се налага буквално да лежи по време на цялата бременност).

Тежките форми на токсикоза (гадене и повръщане), съпроводени със силен световъртеж, отпадналост и сънливост, отичането на краката, пониженото внимание, високото (хипертония) или ниското (хипотония) кръвно налягане, прекалено силната емоционалност - при такива състояния не е желателно да шофирате дори по спешност или по изключение - най-добре си вземете такси или някой, който да ви закара с колата ви. Трябва да отбележим и, че често бъдещите майки са прекалено емоционални и изпадат в рязка смяна на настроенията, а“виновни” за това са хормоните.

Когато зад волана сте двама - практически съвети

Ако зад волана ви се догади или ви се наложи да повръщате, бъдете готова предварително - дръжте си под ръка бутилка студена вода с лимон, влажни кърпички и пликове за повръщане.

Ако автомобилът ви няма климатик, по-добре не пътувайте с него в най-големите горещини. Вършете работата си рано сутрин или вечер, когато температурите спадат. В някои случаи дори градският транспорт е по-подходящ - ако не се придвижвате на прекалено далечно разстояние и не в час пик.

За повече комфорт в късната бременност можете да оборудвате автомобила си с допълнителни удобства: да монтирате колана за връзване така, че да не минава през корема, а под него, да си сложите възглавнички на седалката...

Добре е в периода на бременността си да си залепите на задното стъкло на автомобила стикер “Двама сме зад волана”. Това не е демонстрация на лично положение, а само предупреждение за другите водачи за особеното състояние на шофьора.

Някои бъдещи майки задават следния въпрос: “Какво ще стане, ако внезапно ми стане лошо? Не мога да спра насред улицата!” и тръгват към спирката, като оставят колата си в гаража. Все пак и този проблем си има решение: винаги можете да включите аварийни светлини и да спрете или да се придвижите в крайна дясна лента. Но ако често и силно ви прилошава, разбира се, че по-добре е да не рискувате с шофирането. Не забравяйте обаче, че съветите и препоръките на акушер-гинеколога ви ще ви помогнат да намалите проявите на прилошаване и да подобрите мобилността и самочувствието си на бременната жена, която желае да запази и продължи активния си живот.