На всички ни се иска да имаме плосък и стегнат корем!

Какво обаче пречи на жените да се доближат до идеалните представи от гланцираните списания?

Ако физическата ви активност се свежда до преместване на тялото ви от седалката на автомобила до офиса ви или от дивана до хладилника вкъщи, много е лесно да натрупате излишни тлъстинки. А да се накарате да походите пеша или да направите няколко упражнения си е същинско събитие в живота!

До 75 % от населението са напълно съгласни с вас – все пак натрупването на излишни сантиметри в талията е характерно както за жените, така и за мъжете. Но ако искате да направите коремчето си плоско, а талията тънка – трябва още сега да станете и да пристъпите към действие!

Дневник на храненето



Преди всичко разгледайте придирчиво ежедневните си хранителни навици. За две седмици си водете дневник на храненето и записвайте в него всичко изядено и изпито, посочвайки начина на приготвяне и обема на порциите. Не забравяйте да запишете и консумацията на алкохол и приятелските излети със скара.

След като запазите писмено две седмици от храненето си, направете си списък на полезните продукти и се поинтересувайте от принципите на здравословното хранене. Сверете резултата от дневника си с нормите на здравословното хранене и пресметнете колко „правилни“ и „неправилни“ продукти сте изяли.

За всеки „полезен“ продукт си запишете един плюс, а за всеки вреден – един минус. И направете съпоставка. Когато погледнете истината в очите, най-вероятно ще намерите мотивация да промените нещо.

Бавен и сигурен метод



Всички диетолози по света са на едно мнение – стройната талия и плоският корем не са съвместими с шоколад и сладкиши, сладки печива, сладко, захар, мед, големи количества ядки (особено осолени), мазни и рафинирани продукти. Диетата за плоско коремче изключва напълно пушените продукти, консервите, полуфабрикатите, кетчупа и майонезата, пакетираните сокове. Смятайте ги за свои лични врагове.

Ще трябва да наложите „вето“ и на сладките кисели млека, пудинг-кремовете, пълномасленото мляко и пълномаслената сметана. Под забрана са и изделията от първокачествено бяло брашно. О, това е само началото!

Ако искате да имате плоско коремче, трябва да откажете изцяло алкохола и най-вече бирата – в нея се съдържат фитоестрогени, които нарушават метаболизма и „налепят“ тлъстинки по талията. Забравете и тютюнопушенето – никотинът нарушава дишането на клетките и отравя организма, предизвиквайки преждевременно остаряване и затлъстяване.

Запомнете също така, че солта е ваш враг – намалете консумацията й до 4-5 грама дневно (една чаена лъжичка без връх).

Ще имате плосък корем ако ядете:



* пълнозърнест или направен от трици хляб.

* каши от цели зърна, сварени с разредено 1:1 мляко или само вода.

* трици и продукти, съдържащи трици.

* плодове – като източник на влакнини, витамини и минерали. Талията най-много „обича“ цитрусови плодове, ябълки и круши. Трябва да внимавате с гроздето и бананите.

* сурови зеленчуци – можете да ги ядете в неограничени количества и само ще ви бъдат от полза.

* млечни продукти с масленост не повече от 2-3 %. За предпочитане е киселото мляко.

* орехи, кашу и бадеми в умерени количества.

* морски дарове – те съдържат големи количества полезен и лесноусвоим протеин и почти никакви калории. Можете да си направите чудесна диета с домашно приготвено маки-суши.

* месо, риба, пилешко – сварено без мазнина или запечено филе без кожа. Месото трябва да е чисто, без мазнини. При желание можете да си го смелите на кайма. Рибата също не трябва да е мазна и да се приготви без добавяне на мазнина. За да бъдат по-вкусни ястията, ползвайте подправки – черен и червен пипер, канела, кимион, сушени и пресни билки.