Лекари от Балканския медицински съюз реабилитират по-мазното месо.

"Неговата консумация в умерени количества предпазва от невродегенеративни болести", каза проф. Фани Рибарова, секретар на българската секция на Балканския медицински съюз.

"Нашият геном е устроен така, че да си ядем и хляба, и боба с чушката, и свинското с лука, и виното - от всичко по малко от богатото разнообразие на Балканската диета", споделя проф. Рибарова, цитирана от БТА

"Българската традиция в храненето е свързана с дълголетието и здравето на човека", твърди още Фани Рибарова.

"Трябва да имаме от всичко по малко в нашето хранене. Старите българи са използвали не само киселото мляко, но и свинска мас, масло и са били здрави", коментира специалистът.

"Животинските мазнини са източник на биологично активни съставки, необходими за функцията например на имунната система", посочи проф. Рибарова.

Наскоро Варна беше домакин на 18-тата сесия на Балканските медицински дни. Във форума участваха водещи медицински специалисти, лекари, фармаколози, биолози. Тази година сред основните теми на срещата беше и темата за храненето и невродегенеративните заболявания, пише inews.bg.

Пленарната лекция бе изнесена от проф. Фани Рибарова, професор по хигиена на храненето и преподавател във факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Като научен сътрудник и доцент по хранене и диететика в Центъра по хигиена участва в разнообразни изследвания. Автор на различни трудове и публикации. Член на Европейската Академия по хранене.