Според парламентаристите в Брюксел подлагането на силна музика над 1 час дневно, особено през слушалки, заплашва с пълно оглушаване в рамките на 5 г.

Поради тази причина Европейската комисия поиска нови стандарти за силата на звука, произвеждан от мобилните устройства за музика като MP3, уокмени, джиесеми и FM, тъй като те заплашват гражданите с оглушаване.

Затова Комисията поръча на стандартизационния си комитет да разработи максимални стойности, които ще бъдат задължителни за устройствата, продавани в ЕС, и ще се залагат като техни фабрични настройки.

По данни на Еврокомисията около 10 млн. европейци, предимно младежи, ги грози загуба на слуха, сърдечни проблеми и трудности в ученето.



Преди няколко години комисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева предупреди, че един от 10 младежи е застрашен от силната музика и че това е особено рисковано, когато тя се слуша на улицата или в градския транспорт, тъй като заради страничните шумове, устройствата се пускат по-силно.

"Младежите слушат понякога с часове седмично силна музика, без да си дават сметка, че тя може да увреди слуха им. Понякога са нужни години това да си проличи, но тогава е твърде късно", казва Кунева.

В ЕС няма максимални стойности на силата на шума, произвеждан от музикалните плейъри, които могат да възпроизвеждат звук между 80 и 115 децибела (dB), който може допълнително да се усилва от слушалките със 7-9 dB. Производителите са задължени само да предупреждават потребителите за евентуалните рискове в указанията за употребата, с които се продават.

Според научните изследвания излагането на шум от 80 децибела, което се равнява на уличния фон, не бива да е повече от 40 часа дневно, а до 89 децибела - до 5 ч.



Идеята на Брюксел е новите стандарти да бъдат залагани като фабрични настройки на устройствата, като ползвателите им ще могат да увеличават звука и над максималните стойности, но променяйки ги ръчно.

Ако решат да го направят, те ще трябва да бъдат предупреждавани чрез инструкциите за употреба или чрез цифрови надписи от устройствата. Предлага се увеличаването на звука да става чрез нуждата от купуване на специални слушалки, но Брюксел ще остави на производителите да решат как да се съобразят с новия стандарт.

В същото време Кунева съветва потребителите да намалят звука на устройствата си, докато новите стандарти бъдат заложени в следващите модели, и да ги слушат по-рядко. По изчисления на Брюксел между 50 и 100 млн. европейци слушат всеки ден МР3. За последните години стотици милиони такива устройства са били купени в ЕС.

Източник: deteto.bg