Ресвератролът, който се съдържа в напитката, може да удължи живота и противодейства срещу болестите на остаряването.

Чаша червено вино може не само да подобри вкуса на храната, то може да ви подари още малко време да се порадвате на живота.

Ново проучване показва, че в червеното вино се съдържа вещество, което удължава живота.

Учените са открили, че добавяйки ресвератрол - органичен компонент, открит в гроздето и в частност в червеното вино – към ежедневната храна, удължава живота и забавя проявите на болести, свързани с остаряването, предаде zdrave.bg

Ресвератролът е единствен от групата на антиоксидантите, наречени полифеноли, съдържащи се във виното, който има противовъзпалително действие, както и свойства като агент срещу рака, а по настоящем започва да се използва и във фармацията.



Резултатите от проучването, публикувани в сп. Current Biology, разкриват, че ресвератрол е първото известно вещество, което има въздействие върху удължаването на живота на съвсем различни групи организми и може да се превърне в основополагащ камък за създаването на лекарства, които да предпазват от развитие на болести, свързани с остаряването.