До 1951 г., когато е случайно открито от спелеолога Янис Петрохилос, мястото се спотайвало дълбоко скрито сред гъстата зеленина в недрата на острова.

Днес подземното езеро Мелисани и неговата пещера са една от най-емблематичните забележителности на гръцкия остров Кефалония, Гърция.

Както повечето пещери в митологията, благодарение на девствената си красота и естествена уединеност, Мелисани вероятно има изконна връзка с божественото начало и се е използвала като място за религиозни тайнства.



Когато няколко години по-късно при силно земетресение се срутват част от скалите, за света се разкриват подземното езеро и прилежащата му пещера. Оказва се, че на места водата (смесица от морска и езерна) достига дълбочина 40 метра, а наоколо се издигат великолепни сталктити и сталагмити на над 20 000 години.

Стените са покрити със сталактити, а по краищата на езерото има зелена растителност и всичко това на фона на светлосините отблясъци от кристалната вода прави мястото наистина уникално.



Според една от легендите тук е било лобното място на нимфата Мелисани, която се удавила в езерото, след като богът на пещерите и фолклора Пан (богът – козел, съпровождащ нимфите в митологията) не отвърнал на чувствата ѝ.



На едно скалисто възвишение в пещерата, наричано Островът, Спиридон Маринатос намира глинена фигурка, изобразяваща бог Пан, диск с образа на Пан, заобиколен от танцуващи нимфи и частичен фрагмент, на който е изрисувана женска фигура в покой (вероятно нимфата).

Днес тези и всички други древни артефакти, открити в пещерата, са изложени в археологическия музей на Аргостоли.