Правилното хранене ни зарежда с енергия и ни предпазва от напълняване.

Знаем обаче също така, че от храната зависи и състоянието на кожата, косата и ноктите. Затова дори ако имате метаболизъм и фигура на фотомодел, трябва да се храните правилно, за да имате красива кожа.

Диета против бръчки

Прочутият диетолог, работещ за звезди – Оз Гарсия – е на мнение, че с консумацията на обработени продукти с високо съдържание на химия и синтетика, захар и мазнини състарява кожата. Вижте и другите му препоръки:

1. Намалете консумацията на продукти, съдържащи захар и бяло брашно.

2. Купувайте си повече разноцветни плодове, кисели млека с пробиотици, риба, бобови култури и зеленчуци.

3. Ако имате проблемна кожа, само плодовете и зеленчуците няма да ви помогнат. Ще трябва да наблегнете на зехтина, авокадото и рибата, които съдържат омега-3 киселини.

4. За да предотвратите образуването на бръчки, включете в менюто си повече морски дарове и семена от лен (те също съдържат омега-3 киселини), както и ядки и пълнозърнести култури, които са богати на алфа-линолова киселина.

5. Подмладяващ ефект върху кожата имат бета-каротинът и лютеинът (съдържат се в зелените зеленчуци като зелето и спанака) и антиоксидантите (най-богати на антиоксиданти са боровинките и къпините).

6. Повечето хранителни добавки се усвояват само на 10 %, останалите 90 % от съдържанието са просто маркетингова уловка. Вместо старателно рекламирани универсални комплекси започнете да купувате такива, предвидени за конкретни проблеми. За здрава кожа и коса д-р Гарсия ви съветва да ползвате хранителни добавки с кварц и капсули рибено масло. За укрепване на ноктите полезен ще е биотинът.