Сапунените ядки са плодчетата на сапуненото дърво(Sapindus mukorossi), растящо в Индия и Непал. Те са познати като „сапунени”, заради хилядолетната традиция от тях да се произвежда сапун.

Когато узреят сапунените плодчета се събират, ядката се отделя от обвивката и обвивките се изсушават на слънце. Точно тези обвивки- т.нар. сапунени ядки, съдържат сапонини- естествени вещества, притежават миещи свойства.

Сапунените ядки са изцяло натурален, естествен, екологично чист продукт - не съдържат фосфати, ензими, пенители, оптически избелители или други химикали, които да вредят на вас или околната среда.

Използвани за пране, в сравнение с останалите изкуствени препарати, те запазват цветовете на тъканите и не ги увреждат.

Подходящи са за всякакви тъкани, включително коприна, кашмир и вълна, за цветно, бяло и ръчно пране при 30º - 95 º.



* Сапунените ядки са хипоалергенни и са напълно подходящи за бебета и хора с алергии или чувствителна кожа.

Как се използват в пералня?

Поставете 6-7 половинки от ядките в памучна торбичка, завържете и поставете торбичката директно при прането в барабана на пералнята. Добавянето на прах и омекотител не е необходимо. При температура на водата до 60º сапунените ядки могат да се използват 2 пъти.

За средно количество пране използвайте 6-7 половинки от ядките. За повече и по-мръсно пране може да ви трябват 9-10, а за по-малко количество 3-4.

*Използвайки сапунените ядки, трябва да вземете предвид твърдостта на водата, големината на вашата пералня машина, количеството пране, замърсеността на дрехите, както и температурата, на която ще перете. Колкото по-твърда е водата толкова по-голямо количество ядки трябва да използвате.


При прането със сапунени ядки не се отделят изкуствени аромати. За ароматизиране на прането добавете няколко капки етерично масло по избор. Можете да капнете етеричното масло директно върху торбичката със сапунени орехчета.

Със сапунени ядки можете да си приготвите сами и сапунена течност, която да използвате като течен сапун, шампоан, шампоан за домашни любимци, за измиване на съдове или почистване на бижута.

Как да си приготвите сапунена течност:

Сварете 12-15 цели сапунени ядки (или 25-30 половинки) в 6 чаши вода, за 30 минути. Използвайте по-малко вода и ще получите по-концентрирана течност (подходяща за шампоан и сапун за ръце).



По този начин сапонините съдържащи се в обвивката се извличат и разтварят във водата. Разполагате със сапунена течност, която може да използвате като почистващ препарат, за миене на съдове, пране или къпане.



Съхранявайте в затворен стъклен съд.




И още...

*За миялна машина

Сложете няколко ядки в пликчето и поставете директно при съдовете. Ако желаете добавете няколко капки оцет в отделението за гланц за повече блясък.

*Почистване на прозорци и стъкло
Напълнете спрей бутилка с 2 чаши вода, 1 с.л. оцет, и 1 с.л. течност от сапунени ядки. С така получената смес почистете прозорците както обикновено.

*Измиване на плодове и зеленчуци

Сапунената течност може да бъде използвана за измиване на хранителни продукти. Накиснете плодовете и зеленчуците за 10-15 мин в сапунена течност. Изплакнете добре.

*Естествен пестицид

Сапунените ядки са ефективна, естествена алтернатива за борба с вредителите по растенията.


Освен всичко друго те са и икономични, като едно пране със сапунени ядки е на стойност под 20 стотинки. С 1 кг сапунени ядки можете да перете в продължение на 6 месеца до 1 година, в зависимост от индивидуалните нужди на всяко домакинство.