Хормоналният дисбаланс в организма след раждането често предизвика различни кожни проблеми - от акне през стрии до пигментация.

По принцип, за предотвратяване появата на повечето от тях, е хубаво да сте започнали с грижите за кожата още след третия месец на бременността. Но ако сте закъснели и следите вече са факт, не се отчайвайте.

Поддържайте кожата влажна и гъвкава. По веднъж в седмицата си правете витаминозна маска за кожата в домашни условия.

Смесвайте по една капсула витамин Е и витамин А с една чаена лъжичка растителна мазнина. Втривайте в корема, ханша и бедрата (най-податливите на разтягане зони) и оставяйте да попие.

Консултирайте се с лекар за взимане на витамин К като хранителна добавка, а ако кърмите може просто да го добавяте към хидратиращия си продукт сутрин.

Мажете кожата на тялото си с олио с витамин Е, зехтин или какаово масло, за да намалите появата на стрии. Избягвайте кремове за стрии с непознати съставки, тъй като могат да се окажат опасни, ако кърмите.

Продуктите против стрии и отпускане на кожата трябва да стимулират образуването на еластин и колаген в кожата.

Ексфолирайте кожата си. Това ще премахне мъртвите клетки и ще ускори появата на нови - свежи и с нормално оцветяване. Можете у дома да си забъркате пилинг маска от зехтин и захар или да опитате лосион, съдържащ алфахидрокси киселини.

Обръщайте специално внимание на гърдите си. След раждането те ще са по-големи заради хормоналните промени и кърмата, което означава, че ще са по-тежки и по-податливи на отпускане. Носете поддържащи сутиени и ги мажете със специални продукти за стягане на бюста, съдържащи колаген. Периодично ги масажирайте и не пренебрегвайте упражненията за бюст.

Пийте най-малко по осем чаши вода на ден. Това ще стимулира функционирането на черния дроб и ще помогне за стабилизиране на хормоните.

Яжте тъмнозелени листни зеленчуци като броколи, рукола, зеле и спанак. Те са много богати на витамините и минералите, от които се нуждае кожата ви, за да бъде здрава.

Източник: moetodete.bg