Автор
Woman.bg

Киноа - истинска царица в миниатюрни размери

Растението киноа се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10000 години).

В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник.

На пръв поглед семената му приличат на пшеница или кускус, но са несравнимо по-пълноценна храна от тях. Отглежда се по склоновете на Андите, където я наричат дребен ориз.

Тя е родственик на лободата, спанака и цвеклото. Отглежда се предимно заради своите ядливи семена. Киноа не е истинска зърнена култура, но не е и трева.

Освен чист белтък в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий.



Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

Лесна е за храносмилане – не натоварва стомаха, а още по-лесна е за приготвяне, тъй като топлинната й обработка е не повече от 20 минути.

Киноа лесно може да замени почти всяка зърнена култура в почти всяка рецепта и чудесна хранителна съставка по време на диета. Има чудесен вкус (ненатрапчив и леко орехов) и намира място във всички ястия – супи, салати, основни и десерти.



Много хора предпочитат зърнените храни основно през студените месеци, но киноа е лека храна и може да се използва в много студени ястия, както и в десерти, което я прави идеален източник на хранителни вещества през лятото

Напълно подходяща е за деца, поради балансирания си състав е подходяща за новородени и малки деца.

Киноа не съдържа глутен!