Количествата са достатъчни за 4 порции.

Необходими продукти:

100 гр. черен боб
100 гр. киноа
2 средно големи домата
1 малка краставица
1 глава червен лук
1 средно голям морков
5-6 листа маруля
2 супени лъжици нарязан пресен джоджен

За дресинга:

3-4 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици ябълков оцет
2 скилидки чесън
сол и прясно смлян шарен пипер

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва във вода за една нощ. Сварява се за 30-40 минути или до пълна готовност, но без да се разварява. Отцежда се, залива се със студена вода и отново се отцежда.

Киноата се залива с 200 мл. вода и се слага на умерен огън да заври. Вари се 18-20 минути, докато абсорбира цялата вода.

Доматите и краставиците се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на полумесеци. Марулята се накъсва, а морковът се настъргва на едро ренде. Зеленчуците се смесват в голяма купа. Към тях се добавят пресният джоджен, отцеденият боб и киноата.

За дресинга чесънът се пресова или се нарязва на много ситно. Смесва се със зехтина, оцета, сол и пипер на вкус.

Салатата се залива с дресинга и се разбърква добре.

Източник: kulinarno-joana.com