Автор
Woman.bg

Френски секси-десерти: Шоколадови трюфели – само ендорфини

Шоколадовите трюфели са традиционен десерт, приготвян за любимия.

При това обаче единственото общо на бонбоните със скъпоценната гъба е външният им вид.

Според легендата шоколадовите трюфели са приготвени за пръв път в края на ХІХ век във френското градче Шамбери, разположено в южните Алпи. В навечерието на Нова година сладкар на име Луи Дюфур забелязал, че не му стига какаото, и решил да го замести с подръчни продукти – сметана и ароматна ванилия. Така е измислен ганашът – основата на шоколадовите трюфели.

Шоколадови трюфели



В тежка тенджера излейте 300 мл. пълномаслена сметана, добавете разрязан надве стрък ванилия, кипнете сместа и я свалете от котлона. Извадете ванилията. Докато сметаната се охлажда, разтопете на водна баня 250 гр. горчив шоколад.

Смесете шоколада със сметаната, разбъркайте добре и приберете сместа в хладилника за 2-3 часа. Щом застине и стане плътна, започнете да оформяте малки топки – за 1 бонбон ви трябва 1 супена лъжица ганаш.

Готовите бонбони подредете в голяма тава, покрита с хартия за печене.

Приберете ги пак в хладилника за един час. Разтопете на водна баня още 200 гр. шоколад.

С помощта на шипка топнете всеки бонбон само за секунда в шоколада, а после веднага го оваляйте в какао на прах. Шоколадът трябва да е много топъл и течен, но не и горещ. Готовите бонбони се прибират в хладилника за още един час.

Тези бонбони далеч не са диетични, но пък са неотразимо романтични.