Няма дерматолог, който да не е чувал следния въпрос в практиката си: „Как да се отърва от стриите?”.

Стриите са по-скоро състояние на кожата, но създават немалък дискомфорт на хората да не говорим и че са и изключително често срещани. По принцип преобладават предимно сред раждали жени, поради прекомерното разтягане на кожата през периода на бременността. През последните години употребата на стероиди от млади, активно спортуващи мъже допринесе за нарастване честотата на стриите и сред мъжкия пол. Допълнително бързото израстване на тинейджърите през пубертета, както и рязката промяна в теглото са свързани също с образуване на стрии.

Къде можем да ги открием най-често? Това са предимно зоните на седалище, бедра, гърди и страничните повърхности на корема.

Как точно се образуват стриите? Кожата, покриваща нашето тяло се състои от външен слой – епидермис и разположен под него по-обемен и кръвоснабден слой – дерма. Дермата е този розов слой, който се вижда, когато си ожулите коляното например. Именно тя е отговорна за еластичността, плътността и разтегливостта на кожата, тъй като там са разположени колагеновите и еластични влакна.

Еластичността е свойство на кожата, което е от огромно значение за правилното и функциониране. Благодарение на него кожата може да се разтегли при необходимост и след това отново да възвърне нормалното си състояние.

Понякога обаче по време на едно такова разтягане, ако дермата (по-специално колагеновите влакна) се разпъне прекалено много, може да възникнат разкъсвания в отделни участъци в нея и като последица се образуват тези хлътнали, продълговати белези, които наричаме стрии. В случаите, когато се приемат стероиди, стриите са резултат от директното действие на медикаментите върху колагеновите влакна и тяхната синтеза. Преди образуването на самите стрии кожата изтънява и става розова на цвят. Скоро след това се появяват розови или лилави линии (нови стрии). С течение на времето те изсветляват и стават бели или придобиват цвета на кожата (стари стрии). Стриите имат различни размери – обикновено са няколко сантиметра дълги и 1-10мм. широки.

Логично е стриите да се срещат по-често сред женския пол поради факта, че бременността е сред основните провокиращи фактори. Около 70% от бременните жени са засегнати, като възрастта оказва влияние върху това - около 90% от бременните на възраст 16-18 получават стрии, докато при жени над 35 г. този риск значително намалява.

Интензивният растеж на бебето между четвъртия и шестия месец изпъва кожата в зоната на корема. Освен това високите нива на хормони (прогестерон, релаксин и естрадиол) отслабват съединителната тъкан на кожата. Комбинацията от силно изпъване и отслабена съединителна тъкан са в основата на образуване на стриите.

Друга област, предразположена към образуване на стрии, са гърдите логично поради тяхното уголемяване и хормоналните влияния.

За да се намали появата им се препоръчва през този така важен за жената период от живота и да се ползват специални масла, които да се втриват в кожата с помощта на специфични масажни техники.

Eucerin се притичва на помощ точно в този момент с олиото против стрии Natural Caring Oil. То е внимателно подбрана комбинация от естествени масла с високо съдържание на ненаситени мастникиселини получени от слънчогледово и бадемово масло и масло от жожоба. Мастните киселини значително укрепват кожната бариера и повишават еластичността на кожата. Съдържа естествен витамин Е за защита от свободни радикали и е разработено специално за чувствителна кожа, без парафин, оцветители и консерванти. Комбинацията олио и масаж се оформя като най-ефикасния начин за превенция на стрии и третиране на появили се в домашни условия. Eucerin са тествали продукта в няколко клинични проучвания и гарантират за неговата ефективност и отлична поносимост от страна на пациентките.

Eucerin ви съветват:

Преди да започнете масажа, разтрийте олиото в ръце за да го затоплите. След като го разнесете нежно по корема за около 1-2 мин., започнете масажа. Хванете малко кожа между палеца и показалеца, повдигнете кожата за 2-3 сек. и я пуснете. Започнете от областта около пъпа и продължете в кръг по целия корем. Целият масаж продължава 5-10 мин.

Внимание!

Веднага спрете масажа и се обадете на Вашия лекар, ако усетите, че коремът става твърд или почувствате контракции. Не прилагайте масажа, ако има опасност от преждевременно раждане. При това положение можете да се погрижите за кожата си като капнете няколко капки от маслото в топла вода. Натопете мека кърпа в сместа и я поставете за 5-10 мин на корема.

Обърнете внимание и на бедрата, дупето и гърдите. Масажирайте ги с олиото Natural Caring Oil веднъж или два пъти на ден. Ако усещате сърбеж, поради изпъването на кожата, можете да нанасяте олиото и по-често.

Очаквайте продължение