В онези времена парфюмът е бил основен износен материал и различни държави са водели битки кой да произведе парфюма с най-високо качество.

Маслото от лилии, извличано в Египет е било особено предпочитано, което доказва че в древността се е очаквало някакво спазване на стандарт и еднообразие.

Процесът по създаването на парфюми може да бъде определен по релефите, оставени по стените на гробниците на жриците. На тях се виждат работници, надзиратели, майстори на парфюма, растения и храни, от които се извличат аромати.



Съставките, използвани за парфюмите, са били обикновено такива растения като къната и канелата. Древният философ, Плиний Старши, е записал в своята книга „Естествени науки” аромати, като ирис, бадем и лилии и ги е определил като използване в изобилие.

Парфюмите на Египет обикновено са носили името на града, в който са били направени, или името на основната си съставка.

Съхранявали са се в стъклени или каменни съдове, като най-желаните са били от алабастър. Декорацията им е била богата и често включваща бижута.



Парфюмът в древността се е използвал под формата на течни настойки от масла, от восък и мазнини, които се добавяли към мехлеми. Но най-разпространената употреба на парфюм е чрез горене, подобно на това на тамян.

Не е изненадващо, че пленителната Клеопатра е била сред първите последователки на парфюмната култура.

За красотата на Клеопатра днес може много да се спори. Някой смятат, че Клеопатра е била грозновата, със силно изявена брадичка и много тесни устни, но египтяните продължават да защитават красотата на своята кралица.

Разказват, че любимият й аромат съдържал мирта, канела, кардамон, корен от перуника, лотос, шафран и риган.

Специално за нея от безкрайните простори на Римската империя се доставяли редки цветя - жасмин, лавандула, дори алпийска роза и орхидеи.

Според легендата преминаването на кораба й по Нил предизвиквало истинска еуфория сред населението, защото дори платната му излъчвали лек аромат.



Вдъхновени от приказната история на парфюмите в древен Египет ви предлагаме няколко очарователни аромата:

Lanvin Eclat d'Arpege

Nina Ricci Premier Jour

Passenger Cruise