Полента, качамак или мамалига – независимо от името си това базово ястие помага за развихрянето на фантазията в съчетаването на най-разнообразни и дори провокативни продукти като козето сирене например.

Необходими продукти за 8 порции

100 г масло
1 стрък мащерка
⅓ ч. л. чесън на прах
Сол и пипер на вкус
1⅓ ч. ч. царевичен грис за качамак
2 с. л. зехтин
200 г спанак
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 с. л. сушени домати, ситно нарязани
200 г козе сирене или кашкавал

Начин на приготвяне

1.Слага се да заври 1 л вода заедно с мащерката, чесънът на прах и маслото. Щом заври, се слага сол и пипер и се разбърква, докато се разтвори.

2.Грисът се сипва на струя, като се разбърква непрекъснато. Вари се 2-3 мин., докато се сгъсти като крем и се сипва да изстине в тавичка. За да се отдели по-лесно, може тавичката да се застеле с прозрачно фолио или хартия за печене.

3.Зехтинът се загрява и в него се слага чесънът. Разбърква се, докато стане ароматен. Сипват се спанакът и доматите и се разбъркват няколко секунди, докато зевехне спанакът.

4.Охладената полента се нарязва на порции. Върху всяко парче се слага по резен козе сирене и се запича във фурна, загрята на 220° С, докато сиренето се зачерви и се стопи. Поднася се с лъжица от спанака.

Източник: menumag.bg