Ако не припадате от гнус, чувайки думата спанак, значи сте от хората, които задължително трябва да хвърлят едно око на следващата рецепта.

Тя е здравословно, пресните съставки, които не преминават никаква термична обработка и запазват голяма част от вкусовите си и полезни качества.

Освен това е напълно подходяща за хора, спазващи диета или просто здравословен хранителен режим!

И така, нека набързо припомним какво се крие зад спанака, който ще бъде един от главните герои на масата ни през следващите месеци.

*Цар Спанак - науката смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия. В Европа се е появил най- вероятно през Испания, внесен от арабите. Оттам се е разпространил из целия континент и в Америка. Късното му навлизане в кулинарията личи и от твърде близките му наименования в почти всички европейски езици.

Спанакът съдържа много белтъчини и затова е безценен за вегетарианците. Той е нискокалоричен, но богат на витамини и минерали и затова често присъства в диетични хранителни режими. Спанакът съдържа голямо количество витамин К, витамин А, фолиева киселина и витамин C, като само последният може да изгуби до три пъти съдържанието си при готвене, останалите се запазват. Зелените листа съдържат желязо, манган и калций.

Ето и какви продукти ще ви трябват за спаначеното песто, което можете да хапвате върху филийка пълнозърнест хляб, като дип с крекери или като сос за паста:



100 г. орехи
1 брой по-зряло авокадо
200 -300 гр. пресен спанак
1 скилидка счукан чесън (по желание)
1/2 лимон
2 с.л. зехтин
Морска или хималайска сол на вкус

Пестото се приготвя изключително бързо и лесно с помощта на блендер.

Първо нарежете спанака на ситно и го пасирайте заедно с малко вода, докато се получи гладка и не много водниста смес.

Това е най-трудната част от приготвянето на рецептата, защото блендирането на спанака изисква малко повече търпение и нерви.

След това добавете орехите, авокадото, счукания чесън и колкото е необходимо вода, за да може да се блендират добре до получаването на гъсто пюре.

За финал изстискайте лимона, добавете зехтина, солта и разбърквайте хубаво.