Автор
Woman.bg

Цветът на очите подсказва за кожни проблеми

Съществува тясна връзка между цвета на очите и потенциалните проблеми с кожата в бъдеще, показва ново изследване.

Притежателите на сини очи е много по-малко вероятно да имат проблеми с кожата, например светлите петна по лицето, предаде БГНЕС. Заболяването е известно като витилиго. Симптомите му се изразяват в появата на светли петна по кожата, подобни на карта.



Въпреки че патогенезата не е напълно изяснена, има доказателства, сочещи, че витилиго се причинява от комплексни автоимунни, генетични, хормонални и външни фактори, при които собствената имунна система атакува пигментните клетки в кожата, които умират или не могат да функционират, поради което изчезва кожният пигмент меланин, съдържащ се в тях.



Хубаво е да се знае, че витилиго не е заразно и се проявява обикновено при провокиране от емоционални фактори или физически и химически травми върху кожата, при хора, които са предразположени към развитието му.

При хората с кафяви очи опасността е по-висока. Вследствие на заболяването се увеличава и рискът от поява на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, диабет тип 1, ревматоиден артрит и др.

Въпреки че цветът на очите явно има някаква връзка със здравето на кожата, хубаво е да се опитваме да овладяваме хладнокръвно стресовите ситуации, така че да не вредим на цялостното състояние на нашето тяло.