Сауната винаги е било едно от любимите ни местенца за излежаване и релакс.

И напоследък все по-често ни се случва да пропуснем някое друго кардио упражнение и да се мушнем на топло в малката запарена стаичка.

За прекрасните лечебни, разкрасяващи и разпускащи свойства на сауната се е говорило много, но ние решихме, въпреки това, да ги систематизираме наново.

За влажността и температурата на въздуха

Сауната укрепва имунната система и подобрява външния вид. Освен това въздейства по изключителен начин при умора, напрежение и стрес.

Това нейно положително въздействие се дължи на високата температура на въздуха и ниската му влажност.

Влажността на въздуха може да се регулира като сипвате вода върху камъните в сауната. При по-висока влажност се наблюдава и по-обилно потене.

Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух, защото това може да увреди дихателната система.

Горещината пък повишава температурата на кожата с около 10 градуса, а на тялото с около 1, в резултат на което се задействат защитните сили на организма и вирусите в него се унищожават.

Обмяната на веществата се активира и вредните вещества и водата се изхвърлят от тялото чрез изпотяването. По този начин се предотвратява и образуването на целулит.

Колко често и при какви условия да я посещавате

При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид, че сауната изсушава кожата и е добре да използвате овлажняващ лосион след това.

Ако искате да повишите тонуса си, е добре да посещавате сауната веднъж седмично, по възможност преди обед. Ако пък искате да снемете напрежението и да подобрите съня си, е добре да се отбиете през нея вечер.

Процедурата и в двата случая е еднаква - влиза се по 3 пъти, като в сауната се престоява от 10 до 20 минути.

След няколко процедури можете спокойно да увеличите минутките престой, докато без проблем започнете да издържате и до 40-60 минути.

Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса.

Започнете с по ниски стойности - 70-80 градуса, докато намерите оптималната за вас температура.

След всяко излизане се взима студен душ. Смяната на температурата се отразява изключително благоприятно върху кожата - тя се оросява по-добре, а тенът става розов. Освен това, по този начин допълнително се стимулира и обмяната на веществата.

Между отделните влизания в сауната не бива да се пие вода, тъй като тя ще попречи да се изхвърлят вредните вещества от организма.

Но след това е добре да се приемат много течности.

Кога да внимавате със сауната

Сауната понижава кръвното налягане и по правило, хора с ниско кръвно трябва да са изключително внимателни с посещенията си в сауната.

Ако непосредствено преди сауна, а още повече по време на престоя вътре, се пие алкохол или се взимат наркотици, вероятността кръвното да падне рязко и да настъпи загуба на съзнание е голяма.

Сауната може да бъде опасна и за хора, които не издържат на висока температура, особено онези със сърдечни проблеми.

Бременни жени и деца под 7 години трябва да избягват сауната.