Искаме зъбите ни да бъдат не само здравни, но и безупречно бели.

Днес все по-често се отказваме от обикновените пасти за зъби в полза на избелващите. Но при използването им съществуват и някои съмнителни моменти.

Какво е по-различното в съдържанието на избелващите пасти за зъби?

Избелващите пасти за зъби съдържат абразивни вещества, които почистват емайла от налепи и зъбен камък и по този начин ги избелват.

Абразивно-полиращият компонент е от 20% до 40% от обема на пастата. Размерът на частиците се обозначава с индекс RDA. Индексът на най-често използваните пасти е по-нисък от 100 (в пастите за пушачи той е по-висок).

Различават ли се пастите с избелващ ефект?

Съществуват и избелващи пасти, чиито принцип на действие е основан на химическото им въздействие върху петната и разрушаването им.

Какъв е диапазонът на действие на избелващите пасти за зъби?

Използването на пасти с избелващ ефект дава възможност да се изсветлят зъбите посредством отстраняването на петната, които се образуват заради различните видове оцветители и пигменти, като: никотин, чай, кафе, шоколад, червено вино и др.

Необходимо е да се помни, че избелващите пасти отстраняват само повърхностните потъмнявания и не проникват в дълбочина.

Може ли да се използват избелващи пасти за зъби всеки ден?

Специалистите съветват да се прави прекъсване на използването на пасти за зъби с избелващи свойства, защото дългото им използване може да увреди горния слой на емайла, той става тънък и губи своя блясък. Това може да предизвика повишена чувствителност на зъбите.

Освен това не се препоръчва да използвате паста след като пиете сокове или солени продукти, защото киселините, които влизат в състава им, могат да провокират омекотяване на емайла. Трябва да се изчака 40 мин. А вашият стоматолог ще ви помогне да изберете пастата за зъби, която е подходяща за вашите зъби.

Безопасни ли са пастите за избелване и възпалени венци?

Пастите 2 в 1 съединяват в себе си свойствата на паста и течност за жабурене. Благодарение на леката си консистенция осигуряват добро почистване между зъбите.

Ако след използването на избелваща паста се е увеличила чувствителността на зъбите, е необходимо да се спре използването й.

Препоръчва се внимателно да се следят резултатите на използването им. В началото избелващият ефект е значителен, по-късно освежаването на цвета на зъбите не е толкова забележимо. Точно тога се препоръчва да се използва паста с по-меки свойства.

Ефективни ли са избелващите пасти?

След като те са общодостъпни, те не съдържат голямо количество активни вещества, а тяхното използване трябва да е преди всичко безопасно. Ефектът е много по-слаб от избелването на зъбите при стоматолог. Избелващата паста позволява да се избелят зъбите максимум с 1-2 тона.

Източник: damski-klub.info