Анкгор, разпрострял се върху приблизително 65 км в Северозападна Камбоджа, е бил столицата на Кхмерската империя от 800 до приблизително 1200 г. и е бил изоставен през 1431 г., след завладяването на кхмерското царство.

Основната туристическа забележителност днес е храмовият комплекс Ангкор Ват, построен в началото на ХІІ в. от крал Суряварман ІІ.

Ангкор Ват се състои от две думи. Ангкор значи град, а Ват – храм. Той се смята за най-големият религиозен комплекс в света.

25 000 работници се трудят над тридесет и пет години, за да го завършат, но след падането на империята комплексът остава неизвестен за външния свят до 1860г., когато френският ботаник Анри Муо се натъква на него дълбоко в джунглата.

Намира се сред горите и оризищата в северна част на езерото Тонле Сап, близо до днешния град Сиам Рип.

Изграден във формата на централна кула, заобиколена от четири по-малки кули, той е посветен на индуисткия бог Вишну и е целият украсен с изящни статуи, резби и барелефи, изобразяващи сцени от индуистката митология.



Площта е 2000 декара – колкото 250 футболни игрища. Мястото е било гора и е трябвало да бъде разчистено с труда на много хора.

Смята се, че тук са живеели 1 000 000 човека – най-големият град на света през 12 век.