Автор
Woman.bg

"Дракони и пеперуди" зашемети Триумф България

Младата дизайнерка Елена Златева от Националната художествена академия ще представи България на световния финал "Triumph Inspiration Award" в Шанхай, предаде репортер на БГНЕС.

Победител в петото издание на конкурса "Triumph Inspiration Award" стана студентката по мода в НХА Елена Златева, която впечатли със своята креативност и истински полет на въображението.

Мотото на тазгодишния конкурс беше "Дракони и пеперуди", което не случайно в китайската година на Дракона вдъхнови талантливи студенти от НБУ и НХА. Някой избраха да пресъздадат в едно двата контраста на страшния и могъщ, смел дракон и нежната, красива пеперуда, което в едно събира всички качества на модерната жена.

Снимка: © Божидар Марков

Други бяха почерпили вдъхновение от стария град Шанхай, където все още е жива легендата, че спи огромен дракон. Трети показаха в модела си типичните китайски йероглифи, които със своята сложност и загадка бяха изписани с плат по голото женско тяло.

Трудната задача да избере победителите имаше седемчленното жури с председател Дора Блек- Хемплер, управител на Триумф Интернационал София. След дълго премисляне журито избра трима студенти от НХА за големите победители в конкурса.

Елена ще премери таланта си с този на още 31 студенти от цял свят на големия финал в Шанхай през месец октомври.

Второ място спечели отново представителка на НХА Виктория Огнянова, която зашемети всички присъстващи на ревюто с ослепителния чисто бял модел, който омая всички, минавайки с бяла феерия от коприна и дантели. Тя получи възможността да присъства на Седмицата на модата в Лондон, която ще се проведе през юни.

Трета е Мария Ничева, чиито модел също беше съчетание на контрастите черното и бялото, които по законите на природата правят едно цяло. Мария спечели безплатен курс по английски език.

Снимки: БГНЕС

Единствения награден студент от НБУ беше и единственото мъжко присъствие на подиума тази вечер. Талантливият Валентин Апостолов получи специалната награда на списание "Ел". Всички наградени получават и стаж в модното издание, което е медиен партньор на събитието.

Снимка: © Божидар Марков

Моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на Triumph и ще бъде произведен в лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини на Triumph по цял свят. Световният финалист и тази година ще получи и награда от 15 000 евро, а за класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти са предвидени съответно по 10 000 и 5 000 евро.

Mоделът Les Fleurs du Mal на победителката от световния финал през 2011 г. – Богларка Бодис от Унгария ще бъде адаптиран в мини колекция от четири части и лимитирана серия от нея ще се продава в избрани магазини на Triumph по цял свят през есента на 2012 г.