Човешкото тяло като конструкция от мускулни групи се оказа печелившата формула в тазгодишния конкурс Triumph Inspiration Award, който се състоя преди броени дни.

Финалът на студентската надпревара, който се превърна в демонстрация на разнообразни идеи по темата Shape Sensations (усещания за формата, бел. ред.), беше спечелен от Николай Божилов, III курс бакалавър в Националната художествена академия (НХА) и неговият модел, озаглавен "Морфология".

Младият дизайнер, който е носител и на специалната награда на Академията за мода „Златна игла 2010”, спечели уникалната възможност да представи страната ни на световния финал на конкурса, който ще се проведе в Лондон по време на седмицата на модата през септември тази есен.

Почетното второ място спечели Мария Неделчева, IV курс бакалавър в Нов български университет (НБУ), със своето дизайнерско творение „Рентгеново цвете”.

Ирина Танева, I курс магистър от Националната художествена академия (НХА), зае трето място в националния финал с модела си „Природни стихии”.

Специална награда бе връчена и от списане Elle България – за модела, който най-много щади природата. Нейният носител е победителят в конкурса за 2009 г. – Искрен Лозанов, IV курс бакалавър в Националната художествена академия (НХА), с модела си „Разцъфване”. Искрен ще има възможността да реализира специален проект в списанието.

Той стана популярен покрай скандалната кражба на модела, с който спечели миналогодишното издание на конкурса – стилистите на Бионсе я облякоха звездата със сходна дреха във видеото към песента й Video Phone.

Преди месеци немски съд се произнесе в полза на Triumph в спора за интелектуалната собственост върху модела, който те поведоха със Sony Music Entertainment. Сега клипът на Бионсе е забранен за излъчване в страната.

Тазгодишният конкурс беше журиран от колоритно жури, чийто председател беше Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернешънъл София“.

В оценяването помагаха още проф. д-р Любомир Стойков – председател на „Академията за мода”, проф. Майа Богданова от НХА, Дора Момекова, преподавател по моден дизайн в НБУ, Дарина Стоянова, президент на „Хенкел” – България, Мария Георгиева – главен редактор на списание Elle, и дизайнерката Аля Милушева.

Всички финалисти и техните модели можете да видиите във видео-материала ни тук.

Ние само ще добавим, че идеите на участниците бяха оригинални като представяне, но повечето не показаха концептуални новости.

Повлияни от последната вълна в поп-музиката, основна част от която са Риана и Лейди Гага, повечето дизайнери не показаха сериозни творения, които да провокират истинските модни ценители.