„Киа орана!” е изразът, който най-често ще чувате в първите си няколко часа след пристигането си на който и да е от островите Кук.

Този местен поздрав има две значения – „Здравей” и „Да живееш дълго”.

Нека дадем малко информация за това кътче от планетата, за което много от вас сигурно не са чували.

Островите Кук са малко на брой и са разположени в южната част на Тихия океан, разпръснати като истинска огърлица.

Островите като площ са едва 100 квадратни мили, но разпръснати на такова разстояние, че сумарно са колкото седем пъти Великобритания.

Един от най-впечатляващите от 15-е острова е о.Раротонга, който се намира в южната част на Тихия океан и е един овален остров покрит с зелени планински върхове.

Формата му е във вид на пръстен, по края на който се образува плитка и бистра лагуна, а зад нея е дълбокият океан. Както може да се досетите, мястото е приказно за почивка и е много красиво.

Остров Айтутаки е доста по-различен от Раротонга. В голямата част острова представлява плитка лагуна, а по брега е претъпкано с кокосови палми, в които се крият дискретно малки луксозни хотелчета. Мястото е идеално за гмуркане с шнорхел и риболов с харпун.

Остров Мангая е вторият по големина на архипелага и има пещери, които са перфектно място за любители ботаници, геолози и хора обичащи природата.

Като цяло Островите Кук са шантаво място. Странно е как на тази педя земя съществуват 7 различни вида християнски църкви.

Метаморфозата от канибализъм (последният случай е от преди 120 години) до християнски фундаментализъм е впечатляваща.

Местните си имат и обичаи, свързани с неделните литургии, от които могат да „намажат” и туристите – всяка неделя населението християни се обличат в празнични дрехи и посещават църква, в която се предлага безплатни храни и напитки.

Официалният език на островите е английски (удобна предпоставка са развиване на туризъм, който е и основния източник на препитание за местните), но се използват и различни полинезийски езици.

Земеделието и риболова са рядко срещано явление по тези места. Всичко се произвежда навън и се кара с кораби от Нова Зеландия.

Престъпност няма, като изключим тримата затворници в местния затвор.

За лагуните и плажовете е излишно да се говори. Екзотиката на Пасифика е несравнима с нито едно местенце по света. Островите имат колоритна култура, прекрасни танци, барабани и песни, които впечатляват туристите. Кухнята е превъзходна съобразена с морските дарове и тропически плодове, които се намират на островите.