Автор
Woman.bg

Скоро ще бъде късно: Най-застрашените места в света (1)

Туризмът, политическата нестабилност и градското развитие заплашват някои обекти, отразяващи природната и културна история.

Ето десет от най-застрашените места в света.

Абу Мена, Египет



Историческият град, манастир и център на религиозно поклонничество – Абу Мена, се намира на 45 километра югозападно от Александрия. Последиците за това раннохристиянско селище са потресаващи - глинестата почва се втечнява поради голямото количество вода, а огромните пещери под комплекса се отварят. Това принудило компетентните власти да предприемат действия – в основите на крепостта е поставен пясък, в опит да се предотвратят по-нататъшни поражения.


Средновековни паметници, Косово



Косово – синонимът на конфликтите и разрухата, крие богати следи от византийско – романската архитектура и средновековната култура. Доказателство за богатото историческо минало са четири изоставени реликви в недобро състояние – манастирите, датиращи от 13-ти и 14-ти век в Дечани, манастирът на Печката патриаршия, манастирът в Грачаница и църквата "Св. Богородица" на Ljevisa - които оформят комплекс, наречен средновековните паметници на Косово. Богато украсени със стенописи, обектите остават застрашени поради политическата нестабилност. В контраст с тези средновековни крепости е възприемането на съвременния свят е столицата на Прищина , която е изпълнена с шумни барове и кафенета, отразяваща живота на една бурна нация – със свирепа гордост и независим дух.


Катедралата Баграти и манастирът Джелати, Грузия



Още през 3-ти век Грузия става една от първите страни, в която се приема християнството като религия и това е дало тласък в изграждането на църкви, катедрали и манастири. Най-известната е катедралата Баграти – тя представлява християнски религиозен шедьовър, датиращ от 11-ти век. Друга забележителна реликва е манастирът Джелати, който е богато украсен с фрески и стенописи. Той е бил разрушен от Османската империя, но през 1952 година е стартирала реставрацията му. Към настоящия момент притесненията са насочени около метода на реконструкция, която се счита, че застрашава целия обект.


Белизийски Бариерен Риф, Белиз



Тъй като всички страни от Централна Америка са сгушени между Тихия океан и Карибско море, имат изобилие от водно разнообразие. Белиз – скътан до най-северната част на Мексико, разполага с идилично крайбрежие, което е с дължина от 386 км, и с най-големия бариерен риф в северното полукълбо. Множеството от атоли, лагуни и корали, както и емблематичната Велика синя дупка, привличат любителите на гмуркането от цял свят. Масовото изсичане на мангановите дървета, характерни за крайбрежната ивица на Белиз, е твърде обезпокоително, тъй като се нарушава балансът на екосистемата.


Гробниците на бугандските крале, Кашуби, Уганда



През март 2010 след опожаряването на гробниците на бугандските крале, избухва национален скандал. Изградените през 19-ти век под опеката на ЮНЕСКО гробници са на четирима крале от кралство Буганда, субнационално кралство в Уганда. Причината за пожара останала неизвестна, а грабежите, бунтовете и конфликтите между бугандските племена и правителството се засилили и станали все по-напрегнати. И двете страни са били на мнение относно факта, че свещеното място трябва да бъде реконструирано, пише idi.bg.

Очаквайте продължение.