Автор
Woman.bg

Можете да избегнете повечето ракови заболявания

Повече от половината ракови заболявания могат да бъдат избегнати! Фактори като тютюнопушене, затлъстяване, липса на редовни физически упражнения могат да спасят живота ви.

"Разполагаме с гигантски брой данни за причините и превенцията на рака", казва професорът от центъра за изследване на рака Ситман във факултета по медицина на Университета във Вашингтон д-р Греъм Колдиц. "Време е да се приложи цялото това знание", добави той.

Д-р Колдиц е един от съавторите на статията в американското научно списание "Сайънс". "Ние знаем, че начина на живот и обществото играят определяща роля за причините за рака", заявява ученият и цитира пушенето, типа хранене и липсата на физическа активност сред основните фактори за заболяването.



Учените, автори на материала, подчертават, че тютюнопушенето само по себе си е отговорно не само за рака на белите дробове, но и за една трета от всички ракови заболявания в САЩ.

Те подчертават, че 75% от случаите на рак на белите дробове могат да бъдат избегнати чрез спиране на цигарите.

Всеки пети от случаите се дължи на затлъстяване, добавят те. Освен неправилния начин на живот, според учените за рака отговорност носи и структурата на обществото. Те наблягат на средствата, които трябва да се отделят за научни изследвания върху тази болест, както и субсидии за някои хранителни продукти.



Учените приветстват стратегии като ваксини за някои видове рак като този на шийката на матката, предизвикан от човешки папилома вирус. Учените изтъкват и някои успехи в превенцията като сравнително бързото спиране в САЩ на използването на хидрогенирани растителни мазнини или трансмазнини, които са много вредни, съобщава АФП.